03 april 2023

Google test AI-functies in onder meer Gmail en Docs

Terug

Google test AI in zijn Workspace-apps, waaronder Google Docs, Gmail, Spreadsheets en Presentaties onder een beperkte groep gebruikers in de Verenigde Staten.
AI wordt in deze apps gebruikt om tekst te genereren, samen te vatten en te brainstormen (in Google Docs). Het kan e-mails genereren in Gmail op basis van een puntsgewijze opsomming, en kan afbeeldingen, audio en video toevoegen aan presentaties. Ook kan AI in Google Docs teksten uitbreiden of herschrijven. Hiertoe komt er een knop ‘Help mij schrijven’, met een veld voor het invoeren van een opdracht (de prompt). Daarna kun je tekst opnieuw laten genereren of deze invoegen in je huidige document en bewerken.
Volgens Google zal AI in de toekomst ingezet worden voor de volgende functies:

  • Opstellen, beantwoorden, samenvatten en prioriteren van e-mails in Gmail
  • Ideeën genereren, proeflezen, schrijven en herschrijven in Docs
  • Genereren van afbeeldingen, audio en video in Presentaties
  • Analyseren van gegevens, categoriseren en het genereren van formules in Spreadsheets
  • Genereren van nieuwe achtergronden en notities maken in Meet
  • Workflows inzetten in Chat.

Uiteraard zet Google deze nieuwigheden in om de concurrentie in te halen in de AI-race, die volop woedt sinds Microsoft ChatGPT integreerde in Bing afgelopen februari.

Schrijftools in Docs en Gmail

De schrijf- en brainstormtools in Docs en Gmail lijken het meest bruikbaar. In een voorbeelddemo leidde de prompt: ‘Vacature voor een regionale verkoop¬vertegen¬woordiger’ binnen enkele seconden tot de volledige vacaturetekst. Op deze wijze kun je snel een functiebeschrijving, sollicitatiebrief of uitnodiging voor een verjaardagsfeestje als concept opstellen.
Ook kun je teksten herschrijven of uitbreiden. Een paar korte aantekeningen over een overleg kan in Google Docs uitgebreid worden tot een samenvatting of verslag, waarbij je ook nog de tone-of-voice kunt opgeven (bijvoorbeeld ‘losjes’ of ‘formeel’). Als voorbeeld laat Google zien dat AI wordt ingezet om gepersonaliseerde marketingberichten voor klanten te schrijven, een puntsgewijze opsomming om te zetten in een e-mail en de inhoud van een lange e-mailketen in Gmail samen te vatten.

Google versus Microsoft, Slack e.a.

Het gerucht gaat dat Microsoft soortgelijke functies inbouwt in zijn Office-suite, waaronder Word, Teams en Outlook. Het lijkt erop dat de twee bedrijven dus ook de concurrentieslag met elkaar aangaan op het gebied van kantoorsoftware. En ook Slack heeft onlangs aangekondigd dat het ChatGPT zal gebruiken om samenvattingen van discussies te maken.

Blijft het feit dat de haast om AI in te zetten ook zijn gevaren met zich meebrengt. Teksten die door AI-programma's zijn gegenereerd zijn notoir onbetrouwbaar, ze 'hallucineren' vaak verzonnen informatie of verzanden in vooroordelen en presenteren deze als de waarheid.
Dit kan tot grote problemen leiden. Wat als AI een citaat of idee verkeerd toekent? Of als een AI-marketingmail nieuwe klanten of producten bedenkt, of een gebruiker geld gaat kosten?
Nu krijgt dus een groep ‘vertrouwde testers’ toegang tot de AI-schrijftools in Documenten en Gmail. Het is nog niet bekend wanneer de andere functies beschikbaar komen voor testers of wanneer de functies algemeen uitgerold worden.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor