26 april 2023

Advertenties in 3D

Terug

Sinds jaar en dag heeft Google de gewoonte om nieuwe functionaliteiten onaangekondigd te introduceren bij een kleine groep gebruikers. Zo ook een nieuwe mogelijkheid om voorwerpen in advertenties rond te draaien en in 3D te bekijken in Google Search. Dit is een van de voorbeelden van het gebruik van AI die Google onlangs aankondigde. Dit kan nu nog alleen op mobieltjes in de VS, maar naar verwachting komt deze functionaliteit ook daarbuiten binnenkort beschikbaar.

3D vanuit 2D

De nieuwe techniek heet LOLNeRF. Hiermee wordt op basis van een enkele 2D-foto een volledig 3D-filmpje gemaakt. Je kunt hiermee een in een advertentie getoonde sportschoen bijvoorbeeld ronddraaien en van alle kanten bekijken om te kijken hoe deze er van verschillende kanten uitziet.
Het vernieuwende hieraan is dat LOLNeRF een 3D-filmpje maakt op basis van één foto (LOL = Learn from One Look). Voorheen waren er twee of meer beelden van hetzelfde voorwerp nodig vanuit verschillende hoeken om een 3D-beeld te maken (de standaard NeRF-techniek, Neural Radiance Field).
Dit is slechts een voorbode van wat AI gaat betekenen in Google Search. Wellicht kun je straks een foto van jezelf uploaden, waarna je kunt kijken of dat shirt of die jas jou goed staat als je hem draagt?
Google zegt er trouwens wel bij dat het zich bewust is van mogelijk misbruik, en alleen de code zal delen, en niet de getrainde modellen zelf.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor