Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
AI-model Google accuratere weervoorspeller
Terug
De ontwikkeling van AI-toepassingen door Google gaat door. Google heeft nu GraphCast ontwikkeld, een AI-model dat het weer voorspelt, en dit sneller en beter doet dan traditionele algoritmes. En het AI-model heeft veel minder hardware nodig.
Het door Google Deepmind ontwikkelde AI-model maakt gebruik van ‘graphs’, verschillende stukjes informatie waarvan is aangegeven hoe deze zich tot elkaar verhouden. Hierdoor kunnen ze zeer veel informatie opslaan en verwerken. Dit maakt ze zeer geschikt voor het beschrijven van onder meer het weer en de atmosfeer.
Goed getraind
Het GraphCast-model is getraind op weerobservaties die 40 jaar lang zijn verzameld door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). Daarnaast is satellietinformatie en informatie uit radarsystemen en andere bronnen gebruikt. Het AI-model kan het weer tot tien dagen vooruit voorspellen. Het gaat dan om de temperatuur, de vochtigheid, de windsnelheid en meerdere variabelen op verschillende hoogteniveaus van de atmosfeer.
Uit een interne test blijkt dat het AI-model beter presteerde dan andere veelgebruikte algoritmes. Vooral als het model alleen voorspellingen deed voor verschillende luchtlagen, zoals de troposfeer, de laag van de atmosfeer die direct boven het oppervlak van de aarde ligt. Daarnaast zou Google GraphCast in staat zijn extreme weersomstandigheden, zoals het verschijnen van een cycloon, beter te voorspellen.
Een ander voordeel is dat dit AI-model aanzienlijk minder hardware nodig heeft. Voor de huidige weersvoorspellingsmodellen is er veel hardware nodig, omdat de berekeningen complex zijn en vaak erg lang duren. Google zegt dat zijn nieuwe weersvoorspellingsmodel voor een tiendaagse voorspelling voldoende heeft aan een enkele Google Processing Unit voor AI. Dit bespaart heel veel op hardware en datacentercapaciteit, en de berekeningen worden ook nog eens binnen een minuut uitgevoerd. De site van het ECMWF toont een live demonstratie van de voorspellingen van het weermodel.