31 mei 2023

AI opnieuw in de belangstelling

Terug

AI (kunstmatige intelligentie) blijft de gemoederen bezighouden. Na de aankondigingen van onder andere Google en Microsoft dat ze AI volop gaan inzetten, steeg de beurswaarde van chipmaker Nvidia (tijdelijk) tot meer dan 1 biljoen dollar. Grote en kleine technologiebedrijven proberen nu om het hardst kunstmatige intelligentie-tools aan hun producten toe te voegen, en Nvidia is een belangrijke leverancier van chips voor bedrijven die iets proberen te doen met AI. In het laatste kwartaal boekte Nvidia meer dan $2 miljard winst.
Tegelijkertijd waarschuwen weer meer AI-onderzoekers en CEO's voor de risico’s van AI. En dat zijn niet de minsten, want onder hen zijn Demis Hassabis, de CEO van Google DeepMind, Sam Altman, de CEO van OpenAI en Geoffrey Hinton. Deze laatste heeft de Turing Award gewonnen voor zijn werk op het gebied van AI, en is onlangs opgestapt bij Google. In een verklaring van slechts 22 woorden waarschuwen zij voor de existentiële bedreiging die AI volgens hen vormt voor de mensheid: "Het beperken van het risico op uitsterven door AI moet dezelfde wereldwijde prioriteit krijgen als andere maatschappelijke risico's, zoals pandemieën en een nucleaire oorlog."
De verklaring is zodanig opgesteld dat het geen remedie voorstelt; een van de kritiekpunten op de open brief die eerder dit jaar opriep tot een ‘pauze’ van zes maanden in de ontwikkeling van AI.

Bedreiging of loos alarm?

Voorlopig is dit een nieuwe bijdrage aan het AI-debat, met aan de ene kant mensen die waarschuwen voor de onbeheersbaarheid van AI, en aan de andere kant mensen die wijzen op het onvermogen van AI-systemen om zelfs relatief alledaagse taken, zoals autorijden, aan te kunnen. Ondanks jarenlange inspanningen en miljardeninvesteringen, zijn volledig zelfrijdende auto's nog lang geen realiteit. Als AI zelfs deze ene uitdaging niet aankan, zeggen sceptici, welke kans heeft de technologie dan om elke andere menselijke prestatie in de komende jaren te evenaren?
Ondertussen zijn zowel tegenstanders van AI als sceptici het erover eens dat AI-systemen nu al een bedreiging kunnen vormen: van het mogelijk maken van massasurveillance, tot het bouwen van misleidende algoritmen en het creëren van desinformatie.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor