06 maart 2023

Alphabet stopt met robot-ontwikkeling

Terug

Google houdt zich met veel meer bezig dan met de zoekmachine en kantoorsoftware alleen. Zo houdt het moederbedrijf Alphabet zich onder meer bezig met mobiele telefoons, intelligente thermostaten, zelfrijdende auto's, experimentele technologie op biomedisch gebied en kunstmatige intelligentie. Niet altijd met succes, zoals Google Glass, de bril met camera, die snel weer van de markt gehaald werd vanwege privacy-schending en maatschappelijke onrust.
Nu heeft Alphabet bekend gemaakt dat het stopt met het project Everyday Robots, dat zich bezighield met de ontwikkeling van robots voor huishoudens en kantooromgevingen. Het prototype bestond uit een eenarmige robot op wielen die licht verzorgend werk kon uitvoeren, zoals het sorteren van afval en het schoonmaken van tafels. In 2022 kreeg de robot een upgrade, waardoor deze natuurlijke taalopdrachten kon verwerken.

Moeilijk

Maar, in tegenstelling tot industriƫle robots, het is heel moeilijk om robots te bouwen die werken in ongestructureerde en onvoorspelbare omgevingen zoals kantoren. Eigenlijk is (tot nu toe) alleen de stofzuigrobot een succes.
Everyday Robots is drie jaar geleden opgericht. Het stopzetten van het project als aparte divisie heeft deels te maken met het recente massaontslag bij Alphabet. Alphabet blijft nog wel onderzoek doen op het gebied van robotica, maar de activiteiten worden nu voor een deel overgenomen door andere divisies.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor