22 mei 2023

Bard in de Europese Unie?

Terug

Bard, de AI-chatbot (kunstmatige intelligentie) van Google, is al in 180 landen beschikbaar, maar niet in de EU. Als je naar Bard surft, krijg je de melding dat Bard niet wordt ondersteund. Maar waarom niet? De EU-onderhandelaar over de nieuwe AI-wetgeving noemt de afwezigheid van Bard een groot probleem, en zegt dat hij niet weet wat de reden is dat Bard niet beschikbaar is in de EU. Maar Google blijft vaag, en zegt hierover dat het Bard geleidelijk en verantwoord wil uitrollen.
Waarschijnlijk is Google echter bang dat de chatbot niet voldoet aan de huidige Europese privgacyregelgeving. Chatbots zijn getraind met grote hoeveelheden informatie afkomstig van het web, en daartussen zitten ook persoonsgegevens. Dat is op zich niet verboden, maar wat wel een probleem kan zijn, is de verplichte transparantie over welke informatie precies is gebruikt.
Een belangrijk verschil met concurrent ChatGPT is, dat de standaardversie van Bard toegang heeft tot actuele informatie. Als je de gratis versie van ChatGPT vraagt wie de voetbalkampioen 2023 is van Nederland, krijg je als antwoord dat het programma dit niet weet, omdat het geen informatie van na september 2021 heeft (het programma is tot die maand getraind met data).

Privacyschending

Eerder blokkeerde de Italiaanse toezichthouder ChatGPT al vanwege privacyschending, onder andere omdat niet duidelijk is welke gegevens het verzamelt voor trainingsdoeleinden. Het zou kunnen dat Google iets dergelijks wil voorkomen. Want vandaag werd ook bekend dat de EU Meta een boete heeft opgelegd van maar liefst 1,2 miljard euro (1,3 miljard dollar) voor het overzetten van gegevens van Europese Facebook-gebruikers naar servers in de VS. Dit is de hoogste boete die tot nu toe is opgelegd aan een technologiebedrijf.
Wel kan Bard via een omweg, namelijk via een VPN-verbinding, gebruikt worden. Hiermee kun je doen alsof je bijvoorbeeld in Engeland woont en omzeil je de blokkade. Voor gewone gebruikers belooft Google wel dat Bard in de EU gebruikt kan worden, maar het kan niet zeggen wanneer dit dan het geval is.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor