Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Bing scoort goed met AI
Terug
Het opnemen van AI in de zoekmachine Bing legt Microsoft geen windeieren. Het aantal bezoekers van Bing lag de laatste zeven dagen 15% hoger, terwijl het aantal bezoekers van Google 2,4% lager lag. Over de afgelopen 28 dagen bekeken, steeg het aantal bezoekers van beide zoekmachines wel: maar dat van Bing steeg met 13,6% en dat van Google met 2,8%. Het onderzoek geeft helaas geen relatieve aantallen (het marktaandeel van Google is 9 tot 10 keer zo groot…).
Microsoft heeft ChatGPT-achtige functies opgenomen in de zoekmachine Bing. Hiermee krijgen gebruikers direct antwoord op vragen, in plaats van dat zij verwijzingen krijgen naar pagina’s waarop het antwoord te vinden is, zoals bij Google.
Ook als we in aanmerking nemen dat de recente stijging van de bezoekersaantallen het gevolg is van nieuwsgierigheid (het willen uitproberen van de nieuwe functie van Bing), stijgt het aantal bezoekers van Bing de afgelopen jaren stevig, met maar liefst 10% op jaarbasis - vaak ten koste van Google. Kortom, het aantal bezoekers van Bing vertoonde al een stijgende lijn, maar nam extra toe nadat het zijn OpenAI-chatbot opnam in de zoekmachine, afgelopen februari.
Bing versus Google
Omdat er kritiek was op de "hallucinaties" (verzinsels) van de chatbot, kunnen gebruikers van Bing nu kiezen tussen een meer "creatieve" versie van de chatbot (meer kans op hallucinaties als hij het antwoord niet weet) of een meer feitelijke versie.
Er is wel een kanttekening. Hoewel de groei van Bing er indrukwekkend uitziet, heeft Bing nog een lange weg te gaan om Google in te halen als het gaat om marktaandeel en aantallen bezoeken. De voorsprong van Google is nog enorm (het marktaandeel van Google is 85%, dat van Bing 9%). Maar Google zit in een spagaat: moet het AI geheel los zien van de zoekmachine, met het risico dat Bing (met AI-functies) hen inhaalt, of moet het AI volledig in zijn zoekmachine integreren en zo zijn verdienmodel (de inkomsten uit advertenties) in gevaar brengen? De teleurstellende prestaties van Google's Bard-chatbot laten zien dat deze wijfelende houding de innovatie niet ten goede komt.