november 2022

Komt er een einde aan één van de belangrijkste ranking factors: linkbuilding?

image description
Joran Huisman
Terug

John Mueller, trend analist bij Google gaf tijdens een conferentie van Brighton SEO aan dat Google webpagina’s steeds beter weet te begrijpen. Daarom verwacht hij dat linkbuilding in de toekomst zal afnemen in ‘gewicht’ als een Google Pagerank factor. Maar wat is linkbuilding nu precies?

Linkbuilding kun je zien als een referentie. Stel: je wilt gaan hardlopen en je bent op zoek naar goede hardloopschoenen. Via een blog van een professionele atleet zie je dat bepaalde schoenen in een prijsklasse het best zijn. Dit neem je direct aan als waarheid. De professionele atleet moet het immers wel weten... In tegenstelling tot wanneer je het van je overbuurvrouw te horen krijgt, die nog nooit hardloopschoenen aan heeft gehad. Met linkbuilding werkt het hetzelfde... Als website A uit dezelfde branche aangeeft, via een link, dat men voor een specifieke dienst bij jou moet zijn, ziet Google dit als een waardevolle referentie. Daarbij geeft website A als het ware een deel van de autoriteit aan de site waar zij naar linken en geeft het aan waar het onderwerp over gaat. Hierdoor begrijpt Google je pagina beter en weet het bij welke vraag of zoekopdracht jij getoond moet worden. UpMention doet dit door middel van de A-B-C linkstrategie! Daarover later meer.

John Mueller - hierboven genoemd - gaf later echter ook aan dat Google altijd waarde zal hechten aan backlinks. ‘’We moeten pagina’s op een of andere manier kunnen vinden op het web en dat gaat niet zonder enige referentie.’’

Naast dat een goede backlink aangeeft waar een pagina over gaat, laat het ook zien dat een derde partij het als belangrijke content ziet over bijvoorbeeld een relevante niche.

Deze aankondiging komt voor ons niet helemaal onverwachts. Een aantal maanden geleden gaf Google namelijk al aan dat de content en de kwaliteit daarvan een steeds grotere rol zal gaan spelen. Hoe beter de kwaliteit van de copy is, hoe beter Google het onderwerp zal begrijpen. De gebruiker staat immers voorop.

 

Hoe zien wij linkbuilding nu voor ons?

Zoals hierboven al is benoemd: linkbuilding blijft belangrijk, alleen in mindere mate. Er tijd in investeren zal nog steeds waardevol zijn voor je site. Maar welke linkbuilding strategie pas je dan in de toekomst het best toe?

Een linkprofiel moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Ja, het aanschaffen van backlinks met een hoge autoriteit draagt in grotere mate bij aan jouw autoriteit. Maar Google ziet ook dat het niet helemaal natuurlijk verlopen is. Het verkrijgen van de links dan… Uiteindelijk zal dit nadelig voor je uitpakken. Daarom geloven wij erin dat een linkprofiel natuurlijk opgebouwd moet worden. Daarbij draait het om domeinen of pagina’s die relevant voor jou of je klant zijn. Ongeacht de autoriteit. Verkoop je huizen, dan is een link vanuit een hypotheekadviseur sterk; een link vanuit de auto-industrie iets minder.

Vaak willen deze sites er wel iets voor terug. Een link vanuit jouw site weer naar hen verwijzen raden wij alleen af. Want daarmee geef je bij Google aan dat de bezoeker meer kan vinden bij de verwezen pagina. Hoe geef je er dan toch iets voor terug? We leggen uit hoe wij dit aanpakken…

Wij hebben veel linkpartners in ons netwerk, in allerlei vakgebieden en nichemarkten. Wanneer klant A een link verlangt van linkpartner B, krijgt linkpartner B een link vanuit linkpartner C. Zo kost het onze klant niks en krijgt linkpartner B er ook iets voor terug. De A-B-C linkbuilding strategie!

Een link op een natuurlijke manier verkrijgen kost wel veel tijd. Voor onze klanten – en voor onszelf - zijn we bijvoorbeeld een uur en twintig minuten (gemiddeld) bezig met het regelen van een backlink. Wil je linkbuilding serieus aanpakken, dan moet je hier ook serieus tijd voor vrijmaken. Gelukkig zijn er genoeg partijen waar je linkbuilding aan kunt uitbesteden!

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor