juni 2023

Masterclass by the one and only: Andries

image description
Joran Huisman
Terug

Kennis, op welk gebied dan ook, moet altijd bijgeschaafd worden. Althans, dat vinden we binnen upMention. Daarom houden we regelmatig trainingen aan de hand van praktijkvoorbeelden, zijn er diverse Engineers aangewezen om mogelijke vragen te beantwoorden en is er genoeg ruimte om externe trainingen te volgen. Het meest recente voorbeeld hiervan is een Masterclass gegeven door Andries!

Een tijdje terug, toen Andries Kenia bezocht, heeft hij daar aan een select groepje specialisten een training gegeven. Dat was niet alleen zinvol, maar ook succesvol. Reden genoeg om dit in Nederland ook te doen. En inmiddels hebben we in Nederland twee Masterclasses erop zitten. En het was enorm leerzaam! We sommen het graag voor je op. Lees je mee?

 

De insteek of de gedachte achter de trainingen

Iedereen die meedoet aan de masterclasses, kon vooraf vragen insturen. Dit kunnen aspecten zijn die (nog) vaag zijn voor de specialist, dingen waar tegenaan wordt gelopen binnen projecten of puur interesses die voorheen nog niet zijn aangeraakt. SEO kent – zoals je misschien wel weet – vele factoren. Daarnaast bereidde Andries ook diverse praktijkvoorbeelden voor, die op dit moment minder goed of juist goed lopen.

 

Hoe zijn we begonnen aan de masterclass en hoe verliep het?

We waren met meerdere collega’s. Collega’s die al enige tijd bij upMention werken en collega’s die hier wat minder lang werken. Daarom was het belangrijk om van iedereen te weten wat hij/zij precies van SEO denkt te weten. De eerste opdracht? Schrijf individueel op post-its wat jij allemaal associeert bij de term SEO. Eenmaal klaar, verzamelden en groepeerden we de post-its.

Uit de eerste opdracht werd goed duidelijk dat er enorm veel factoren rondom SEO zijn. Te veel om onder één term te scharen. Daarom gingen we de post-its onderverdelen in subgroepen. Hieruit kwamen interessante dingen naar voren. We sommen ze voor je op:

  • Zoekwoorden: Dit was de meest prominente groep. Alles valt en staat met een goed onderzoek, relevante zoekwoorden en de daar bijhorende zoekintenties.
  • Backlinks: Gevonden worden zonder backlinks? Dat zal niet makkelijk worden. Met een goede dosis domeinlinks en anchorlinks kan je ervoor zorgen dat jouw website goed presteert op Google.
  • Content: Content is key, dat geldt ook 100% voor SEO-doeleinden. Niet alleen om mogelijke vragen, verzoeken of intenties van zoekmachine gebruikers te beantwoorden. Ook om Google te laten begrijpen waar jouw service over gaat. En zonder content – en dus zoekwoorden – ook geen goede anchorlinks.
  • Techniek: De gebruiker staat bij Google’s rankvoorwaarden bovenaan. Als jouw website technisch niet goed functioneert, zal de gebruiker dat opmerken en als negatief ervaren. Google ziet dat ook! Grote kans dat je topposities nog even wachten.
  • Kwaliteit: Alles wat hierboven is genoemd, moet van hoge kwaliteit zijn. Logisch denk je. En dat is het ook. Maar makkelijk is anders. Teksten moeten taaltechnisch goed zijn, maar ook de gebruiker verder helpen. Backlinks moeten relevant zijn en een aantal andere factoren spelen mee, zoals DA (Domain Authority). De techniek moet kloppen, op elk apparaat, op elke locatie en in elke beschikbare taal.

Maar de strekking is bovenal dat elke factor van belang is. Het één gaat niet zonder het ander. En uit al die talloze factoren dienen wij de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Alles kan een positief of negatief effect hebben, de afweging zit hem in wat het mogelijk kost en wat het uiteindelijk zal opleveren.

De tweede masterclass

De tweede ronde begon – logischerwijs – met een recap van de vorige masterclass. Wat is er blijven hangen, is er iets van de bevindingen toegepast en waar heb je nog moeite mee? Er kwamen punten naar boven als: de posities van pixels op je website (linksboven is het belangrijkst, rechtsonder een stuk minder), het scherp hebben van een zoekintentie tijdens het zoekwoordenonderzoek, het gebruik van AI (Artificiële Intelligentie), structuur aanbrengen op elk vlak, backlinks en interne links en meer. De meeste collega’s erkenden deze punten al te weten, maar hadden het niet te allen tijde scherp. Dit bewijst dan ook het belang van het bijschaven of onderhouden van je kennis!

Na een korte pauze nam Andries er een voorbeeld bij van een lopend project. Hierbij stelde hij gerichte vragen die wij als groep dienden te beantwoorden of te vinden. Zo werden positieve punten en pijnpunten blootgelegd die opgelost moesten worden of juist toegepast moeten worden bij andere projecten. Een voorbeeld is of een geplaatste interne link wel logisch is voor de websitegebruiker, of dat het alleen voor SEO-doeleinden is gedaan. En of de intentie van bijvoorbeeld een blog wel aansluit bij de dienst van de klant.

De punten die we hier hebben kunnen vinden zullen we nu ook controleren bij andere projecten. En uiteraard toepassen waar nodig.

Conclusie

Het is altijd goed om je kennis op scherp te zetten of om open te staan om meer te leren. upMention is de plek waar dat kan!

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor