19 april 2023

Ceo van Google pleit voor AI-regelgeving

Terug

In een interview met het CBS-programma ‘60 Minutes’ zegt Sundar Pinchai, de ceo van Google, dat AI (kunstmatige intelligentie) de meest ingrijpende technologie kan worden uit de geschiedenis en grotere gevolgen kan hebben voor de samenleving dan vuur of elektriciteit. Hij zegt: “We zijn technologie aan het ontwikkelen die op een dag meer zal kunnen dan alles wat we ooit eerder hebben gezien”. Maar hij zei ook zijn ogen niet te sluiten voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. "We hebben nog niet alle antwoorden en de technologie ontwikkelt zich snel", zei Pichai. "Houdt dat me uit mijn slaap? Absoluut."

Nieuwe AI-regelgeving

Hij pleit daarom voor nieuwe regelgeving die moet garanderen dat AI de menselijke normen en waarden respecteert, en misbruik van kunstmatige intelligentie tegengaat. De overheid moet daarin een rol spelen: doordat de maatschappelijke invloed zo groot is, is het volgens hem ‘niet aan bedrijven’ om te bepalen hoe om te gaan met AI. Hij noemt de nieuwe ontwikkeling zelfs een bedreiging voor de ‘nationale veiligheid’, maar hij schaarde zich niet achter de open brief waarin zo’n duizend ondernemers en onderzoekers vroegen om de ontwikkeling van AI een half jaar stil te leggen.
Google benadrukt wel dat het bedrijf verantwoordelijk omgaat met kunstmatige intelligentie. Sommige medewerkers zijn gefrustreerd over het relatief lage tempo van ontwikkeling, terwijl anderen zich juist zorgen maken over te snel geïntroduceerde AI-producten.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor