14 maart 2023

Chrome Cleanup Tool stopt

Terug

Google stopt met de Chrome Cleanup Tool, een applicatie die verdachte of ongewenste software detecteert en verwijdert voor Chrome-gebruikers op Windows. De tool is niet meer opgenomen in de nieuwe release, Chrome 111, zodat gebruikers van deze nieuwe release hun pc of laptop niet meer kunnen scannen met de Cleanup Tool. Ook de Chrome-functie die met tussenpozen Windows-machines scant op verdachte activiteiten wordt verwijderd.
De Chrome Cleanup Tool is geïntroduceerd in 2015 als een zelfstandige app, en is later geïntegreerd in de Chrome voor Windows-browser (er is geen vergelijkbare tool voor macOS-systemen). Google beweert dat de Chrome Cleanup Tool sinds de release meer dan 80 miljoen keer ongewenste software heeft verwijderd of een systeem heeft hersteld.

Alternatieven

De Chrome Cleanup Tool is nooit bedoeld geweest als een allesomvattende antivirusoplossing. Nu de tool verwijderd is, worden de gebruikers van Chrome beschermd door de andere antivirusbeschermingssystemen van Google, zoals Google Safe Browsing en de ingebouwde virusbeveiliging van Chrome voor Windows. Google zegt dat het zijn focus ook heeft verlegd van ‘verwijderen achteraf’ naar ‘vooraf tegenhouden’ door het verbeteren van authenticatieworkflows en virusdetectie.
Google beweert dat het aantal klachten over ongewenste software in de loop der jaren is afgenomen, en dat slechts 0,06 procent van de Chrome Cleanup Tool-scans die in de afgelopen maand zijn uitgevoerd, daadwerkelijk softwareproblemen heeft gedetecteerd. Het suggereert hiermee dat verbeterde authenticatie en preventieve detectie van virussen zo goed werken dat het achteraf verwijderen van ongewenste software niet meer nodig is... Totdat hackers weer een nieuwe manier vinden om de preventieve detectie van virussen te omzeilen.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor