19 september 2023

Claim over pay-per-click advertenties terecht

Terug

Google kan terechte claims tegemoet zien over het te veel in rekening brengen bij pay-per-click-adverteerders, zo heeft een rechter geoordeeld.
Het gaat om een langlopende zaak, die dateert uit 2011. Een pay-per-click-adverteerder zegt dat Google de belofte om korting te geven op bepaalde advertenties niet is nagekomen, en er niet in geslaagd is advertenties geografisch te beperken. Na een eerdere afwijzing door een rechter, omdat de eiser geen eigenaar meer is van het benadeelde bedrijf, heeft een andere rechter nu in hoger beroep bepaald dat hij toch een rechtzaak tegen Google mag beginnen.

Geen korting en locatiebeperking

De eiser zegt dat hij tussen 2008 en 2009 pay-per-click-advertenties van Google heeft gekocht, en dat Google gedurende die tijd zijn ‘smart pricing’-korting niet correct heeft toegepast. Daarnaast zou Google hem ook kosten in rekening hebben gebracht voor klikken die afkomstig waren uit andere staten dan uit de staat waarin hij woonde. Hij richtte zich op Florida, North Carolina, Georgia en Louisiana, maar beweerde dat er volgens gerechtelijke documenten kosten in rekening werden gebracht voor klikken van gebruikers in New York, Virginia, Californië, Illinois, Texas en andere staten.
Google zegt dat de overeenkomst met adverteerders geen specifieke 'smart pricing'-formule bevat, en dat in het ‘Helpcentrum’ stond dat advertenties aan gebruikers konden worden getoond, ongeacht hun locatie.
Mocht de eiser deze zaak winnen, dan kan Google ongetwijfeld nog meer rechtzaken tegemoet zien van adverteerders die menen dat Google te hoge of onterechte kosten in rekening heeft gebracht.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor