Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Consumentenbond dient massaclaim in tegen Google
Terug
De Consumentenbond is van plan een massaclaim in te dienen tegen Google. Volgens de bond schendt Google de privacy van gebruikers op grote schaal. Als het Amerikaanse techbedrijf hier niet mee stopt en ook geen schadevergoeding betaalt, stapt de consumentenorganisatie naar de rechter. Eerder deed de bond dat al met succes in een zaak tegen Facebook.
Volgens de Consumentenbond is "Google het meest dominante databedrijf ter wereld en verzamelt het enorme hoeveelheden gegevens. Het weet waar je woont, waar je werkt, waar je kinderen naar school gaan, en of je een homobar bezoekt of naar een partijbijeenkomst bent geweest. Dat zijn allemaal heel gevoelige gegevens."
Volgens de Consumentenbond gebruikt Google allerlei technieken, om consumenten vaak onbewust, en dus mogelijk ongewild, toestemming te laten geven voor het verzamelen van hun gegevens door Google. En dat is volgens de bond in strijd met de wet.
Google laat hierop weten. "We nemen privacyklachten zeer serieus en hebben in september 2022 de stichting waaraan de Consumentenbond zich nu heeft verbonden om meer details gevraagd, maar nooit een reactie gehad."
Investeerders doen mee
Wat de hele zaak wel een beetje dubieus maakt, is dat de zaak tegen Google wordt gefinancierd door een Amerikaans advocatenkantoor. Een wetswijziging uit 2019 biedt de rechter niet alleen de mogelijkheid collectieve compensatie op te leggen, het geeft investeerders ook de ruimte om een graantje mee te pikken van massaclaims. Dat is ook in deze zaak het geval. Als de Consumentenbond de zaak wint, krijgen de Amerikanen 18 tot 25 procent van de opbrengst. Volgens de Consumentenbond stelt de financier hen alleen maar in staat om de zaak te voeren, maar het is nog maar de vraag of je de belangen van consumenten het beste laat verdedigen door vertegenwoordigers van de Amerikaanse claim-cultuur die maar op één ding uit zijn; er zo veel mogelijk uitslepen voor zichzelf…