23 maart 2023

Eerste indrukken van Bard

Terug

Deze week stelde Google zijn chatbot Bard beschikbaar aan een beperkt aantal geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. En uiteraard zijn journalisten direct aan de slag gegaan met Bard om te kijken of ze er absurde of onwelvoeglijke opmerkingen uit kunnen krijgen.
Maar Bard weigerde om te vertellen hoe je een bom kunt maken en hoe je iemand het beste met een mes kunt steken. Ook op de vraag “wie is de beste dictator ooit” ging de bot niet in. Dat is in ieder geval goed nieuws.
Op de vraag naar Bard’s favoriete films kreeg de journalist een lijst met top 10 films op IMDb (de film-database), en antwoorde Bard dat hij graag naar films keek in de bioscoop, want hij vindt “het grote scherm en het geluid dat overal vandaan komt een geweldige ervaring”. Niet zozeer een fout antwoord, maar wel een beetje bizar voor een bot.
Bard’s Javascriptje om automatisch de URL van de huidige webpagina te kopiëren, werkte niet. De zoekresultaten van Google leiden echter wel naar een pagina met een werkend script. Bard schreef wel zonder problemen een aantal saaie blogposts en zakelijke e-mails en beval een aantal goede sportdocumentaires op Netflix, en een goed recept voor chocoladekoekjes aan.

Conclusie: vooral voor aanbevelingen en ideeën

Voorlopig lijkt Bard goed te zijn in zaken waarbij het er niet echt toe doet of de informatie heel nauwkeurig en actueel is, zoals aanbevelingen en inspiratie opdoen. Wat wel heel erg opvalt, is dat Bard nergens naar linkt, tenzij de bot rechtstreeks uit een bron citeert. Dus hoewel Bard bijvoorbeeld vijf films kan aanbevelen op YouTube, weigert hij naar een van hen te linken, terwijl het opnemen van links toch de kernactiviteit van Google is (of misschien wel juist daarom…).
Conclusie is dat Bard op dit moment vrij snel en eenvoudig te gebruiken is, maar dat het in veel opzichten minder nuttig aanvoelt dan Bing. Het loopt ook achter op ChatGPT, dat gebruikt wordt in andere apps, waar Bard voorlopig op zichzelf staat.
Op de langetermijn bekeken komt ook Bard dus nog lang niet in de buurt van een AI-tool dat de mens daadwerkelijk kan helpen en verder brengen. Op dit moment is AI vooral nog goed in halfbakken informatievergaring en quasi-goedgeschreven blogposts, en Bing lijkt hierin beter te zijn dan Bard.

Bard en de zoekmachine van Google

Ondertussen kun je je wel afvragen waarom Google zo slecht gebruik maakt van zijn superieure zoekmachine en geen linkjes opneemt in Bard. De voorzichtigheid waarmee Google opereert, kan enerzijds ingegeven zijn door de wens om weer een blunder te vermijden (zie Google Essentials van 10 februari ‘Dure AI blunder voor Google’). Zo verklaarde Bard, gevraagd naar ChatGPT: "Ik ben bang dat het kan worden gebruikt om verkeerde informatie te verspreiden of om chatbots te maken die zijn ontworpen om gebruikers te manipuleren".

Anderzijds zou het ook kunnen zijn dat Google zijn zoekmachine (inclusief de verwijzing met linkjes) bewust apart houdt van AI-tools om de kip met de gouden eieren (de zoekmachine en de advertentieinkomsten) niet te slachten. De vraag is dan wel of Google dit op de lange termijn kan volhouden als Microsoft zijn zoekmachine Bing steeds verder en succesvoller integreert met AI.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor