20 maart 2023

Google en gezondheid

Terug

Afgelopen week hield Google de Check Up, zijn jaarlijkse gezondheidsevenement. Uiteraard met veel ronkende woorden over het brengen van ‘hoogwaardige gezondheidsinformatie, -inzichten en -educatie naar mensen en zorgverleners’. Google speelt een grote rol waar het gezondheid aangaat: de zoekmachine wordt honderden miljoenen keren per dag geraadpleegd met gezondheidsgerelateerde vragen, en YouTube-video's over gezondheidsproblemen zijn in 2021 wereldwijd meer dan 110 miljard keer bekeken. Nog afgezien van de informatie die je krijgt via wearables en andere mobiele apparaten.
En het moet gezegd, Google is met een aantal mooie projecten bezig: het maakt zorgverzekeraars en uitkeringsprogramma's, zoals Medicaid en Medicare, makkelijk benaderbaar en toegankelijker voor Amerikanen. En het bouwt verschillende AI-modellen voor het kosteneffectief interpreteren van echografiebeelden die gebruikt worden bij het bepalen van de zwangerschapsduur, het in een vroeg stadium opsporen van borstkanker en het vroegtijdig screenen op tuberculose (nog steeds wereldwijd in de top 10 van belangrijkste doodsoorzaken). Deze modellen zijn bedoeld om makkelijkere en goedkopere preventieve gezondheidszorg beschikbaar te stellen voor vooral landen in Afrika beneden de Sahara. In deze landen is de moedersterfte hoog en is er een tekort aan werknemers die zijn opgeleid om traditionele, dure ultrasone apparaten te bedienen. En Google doneert 100.000 gratis tbc-screenings die gebruik maken van de AI-modellen. Mooie projecten dus.

Janus-kop

Maar Google heeft twee gezichten. De hiervoor genoemde projecten zijn ontegenzeggelijk goed bedoeld en lovenswaardig, maar er blijven natuurlijk altijd de vragen: ‘worden deze landen en mensen niet gewoon gebruikt als proefkonijn om het AI-model te testen, c.q. te verbeteren?’ en ‘wat gebeurt er met de gegevens?’. En vaak is dit niet duidelijk of dubieus. Zoals bij de registratie van de gezondheid van individuen via wearables, zoals horloges / hartslagmeters. Google zegt dat het inzet op het begrijpen van slaappatronen, stressniveaus en meer. Het Fitbit Health Metrics Dashboard registreert veranderingen en trends in ademhalingsfrequentie, huidtemperatuur, bloedzuurstof en meer. Je kunt nu voor een langere periode kijken welke van deze gegevens bij jou veranderd zijn en afwijken van de standaard.
Google heeft toegang tot deze persoonlijke gegevens en analyseert deze. Het zegt dat het dit puur statistisch, en niet op individueel niveau doet, maar wil je echt dat Google de eerste is die een hartritmestoornis bij je ontdekt? Wat doet Google met de gegevens van jouw Health Dashboard?
Google gebruikt alle gegevens die het binnenkrijgt om advertenties gerichter te maken en zo meer advertenties te verkopen. Betekent dit dan dat je opeens een advertentie te zien krijgt voor een medicijn tegen hartritmestoornissen?
Kortom, Google is goed bezig met een aantal gezondheidzorgprojecten, maar het blijft raadzaam om kritisch te blijven en continu op te letten of de gegevens en belangen van de individuele gebruikers voldoende gewaarborgd blijven.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor