05 september 2023

Google experimenteert met versnellen webpagina's

Terug

Een van de vele factoren die belangrijk zijn voor de ranking in Google is de snelheid waarmee de webpagina laadt. Google test nu een nieuwe functie die deze snelheid aanzienlijk vergroot.
Dit is niet alleen positief voor jouw SEO-ranking, maar ook voor jouw gebruikers, die minder lang hoeven te wachten voordat een pagina reageert op het aanklikken van een knop.
De nieuwe functie heet Interaction to Next Paint (INP) en deze moet in maart 2024 helemaal uitgerold zijn.

Vertrager

Nu is het nog zo dat sommige JavaScripts veel tijd nodig hebben om te worden uitgevoerd. Ze lijken dan op een langzame bestuurder die de rest van het verkeer ophoudt. Nu moeten andere scripts nog wachten totdat het JavaScript is uitgevoerd, waardoor de webpagina niets meer lijkt te doen. De gebruiker zit dan te wachten tot de pagina reageert op zijn of haar handeling.
Google test nu een functie waarbij het JavaScript als als het ware aan de kant van de weg stopt om een ziekenauto voorbij te laten gaan. Zodra de gebruikerstaak voltooid is (bijvoorbeeld het klikken op een knop), kan het JavaScript weer verder gaan.

Officiële webmetriek

De nieuwe functie is al beschikbaar in Chrome 115, die op 13 juli werd gelanceerd, maar wordt nu nog uitgebreid getest. In maart 2024 wordt deze nieuwe manier van meten een officiële webmetriek, dus het kan nuttig zijn deze nieuwe functie in de gaten te houden en deze zo snel mogelijk te gebruiken zodra deze uit de experimentele fase is.
Het is overigens wel noodzakelijk een alternatief in te bouwen voor browsers die de nieuwe functie nog niet geïmplementeerd hebben.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor