01 februari 2023

Google gaat voldoen aan de EU-regels

Terug

De Europese Commissie zegt dat Google zijn Google store, Google play store, Google hotels and Google flights gaat aanpassen om te kunnen voldoen aan de EU-regels voor consumenten. Google gaat de informatie voor de consumenten duidelijker en helderder maken.
Eerder werd al bekend dat Google ook in India wijzigingen gaat doorvoeren om te voldoen aan de richtlijnen van de mededingingsautoriteit daar.
“We zien dat steeds meer consumenten het internet gebruiken om hun vakantie te boeken, aankopen te doen, of een review te bekijken. Consumenten in de EU hebben recht op heldere, complete informatie, zodat ze de juiste keuzes kunnen maken,” zegt EU Commissaris van Justitie, Didier Reynders. “De inspanningen die Google belooft te doen, zijn een stap in deze richting.”
Google Hotels zal zich nu aan dezelfde regels houden als andere platforms, zoals Booking.com en Expedia. Binnenkort zullen Google Flights en Google Hotels dan ook duidelijk onderscheid maken tussen diensten die Google aanbiedt en diensten waarin het als tussenpersoon voor andere bedrijven optreedt. Ook zal Google meer inzicht geven in de referentieprijzen die worden gebruikt voor het aangeven van kortingen, en zal het duidelijk maken dat Google Hotels zijn beoordelingen niet verifieert.

Wijzigingen

Wijzigingen in de Google Play Store en Google Store omvatten onder meer het verstrekken van duidelijkere informatie over bezorgkosten, het herroepingsrecht en de beschikbaarheid van reparatie- of vervangingsopties, indien deze beschikbaar zijn. Google zal ook aanvullende informatie over bedrijven verstrekken, waaronder bedrijfsnamen, adressen en contactgegevens. Ook zal Google betaalmethoden uit elk EU-land toestaan.
Bovendien heeft Google ermee ingestemd dat het recht om zomaar bestellingen te annuleren of prijzen in de Google Store te wijzigen, wordt ingeperkt. En ten slotte zal Google rechtstreeks met de Europese consumentenbeschermingsautoriteiten communiceren via een speciaal e-mailadres om illegale content te verwijderen.
Google heeft niet gezegd wanneer het zijn diensten zal aanpassen, of wanneer er duidelijkere informatie voor consumenten beschikbaar zal komen.


Google voldoet nog niet aan ‘geo-blocking’

Geo-blocking is de mogelijkheid om de toegang te blokkeren tot apps en diensten die in een ander land aangeboden worden. Hoewel Google zegt dat gebruikers één keer per jaar van land kunnen veranderen om daarmee toegang te krijgen tot lokale apps en diensten van een andere EU-lidstaat, vindt de Europese Commissie dit onvoldoende, omdat wijziging van locatie kan leiden tot verlies van inhoud en van krediet. "We roepen Google op om volledig te voldoen aan de Geo-blocking-verordening, zodat consumenten dezelfde rechten hebben en dezelfde inhoud te zien krijgen, waar ze zich ook in de EU bevinden", aldus Reynders.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor