04 april 2023

Google in Afrika

Terug

In tegenstelling tot wat wij misschien wel eens denken of voorgeschoteld krijgen, is Afrika een continent dat zich razendsnel ontwikkelt en een enorme groeipotentie heeft. De veranderingen die Afrika momenteel doormaakt zijn gigantisch. Het continent huisvest 19 van de 20 snelstgroeiende landen ter wereld, en de interneteconomie heeft het potentieel om te groeien naar 180 miljard dollar in 2025. In dat jaar zal meer dan de helft van de Afrikaanse bevolking jonger zijn dan 25, wat de behoefte aan economische groei en arbeidskansen nog meer doet toenemen.


upMention opende zijn kantoor in Nairobi, Kenia al in 2006, maar ook Google is al jaren bezig om de digitale transformatie van Afrika vorm te geven en de toegang van Afrikanen tot internet te vergroten. Sinds 2007 is Google met een eigen kantoor aanwezig in Afrika.
Google eerste stap begon in 2005 met het aanleggen van de Seacom-kabel naar Afrika. Sindsdien heeft Google zich onder meer beziggehouden met:

  • aanleggen van de ultramoderne, onderzeese Equiano-kabel, die de gemiddelde internetsnelheid en de toegankelijkheid van internet verbetert,
  • startups in contact brengen met resources en werkzoekenden. In de afgelopen drie jaar heeft Google meer dan 90 Afrikaanse startups en meer dan 5000 kleine bedrijven geholpen met financiering, werkruimte en hen toegang geveb tot deskundige adviseurs,
  • het geven van digitale vaardigheidstrainingen aan meer dan zes miljoen mensen.

Google en de Afrikaanse toekomst

Vorig jaar kondigde CEO Sundar Pichai aan dat Google de komende vijf jaar $ 1 miljard in Afrika gaat investeren, gericht op de digitale transformatie van het continent. Zo heeft Google een eigen AI-onderzoekscentrum in Accra (Ghana), dat ingezet wordt voor onder meer het in kaart brengen van de bevolking tot het voorspellen van natuurrampen (overstromingen en sprinkhanen¬plagen) en gaat het zijn eerste Google Cloud-regio in Afrika openen, met een Cloud interconnect-site in onder meer Nairobi, de snelstgroeiende stad ter wereld.
Ondertussen houden ook bestaande Google-producten steeds meer rekening met Afrika. Onlangs heeft Google bijvoorbeeld 10 Afrikaanse talen toegevoegd (met 165 miljoen sprekers), waaronder Lingala, Bambara en Oromo, waardoor miljoenen mensen toegang hebben tot internet in hun eigen taal.
Natuurlijk zit hier een groot deel eigenbelang bij: hoe meer mensen gebruik maken van internet, des te meer advertenties er verkocht kunnen worden. Maar deze projecten dragen er toch zeker ook aan bij om de onstuimige groei van dit continent vorm te geven, in goede banen te leiden en nog verder te stimuleren. Het geven van ruimte aan creativiteit en ondernemersgeest, en het kanaliseren van de explosieve toename van de bevolking, is iets waar wij immers allemaal van profiteren.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor