28 april 2023

Google integreert AI-afdelingen

Terug

Deze week werd bekend dat Samsung overweegt om Bing van Microsoft voortaan in te stellen als standaardzoekmachine op hun Galaxy devices. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, werd in één klap 4 procent minder waard op de beurs. Hoewel de telefoons en tablets van Samsung nog steeds gebruik maken van Android (het besturingssysteem van Google), is het weer een serieuze wake-up call voor Google om ook met iets te komen op het gebied van AI.
Google is nu nog onbetwist leider op zoekgebied: 90% van de zoekopdrachten wereldwijd wordt uitgevoerd via Google. En het bedrijf verdient er goed aan, want van de $ 76 miljard omzet in het vierde kwartaal van 2022, was ‘Search’ (de tekstadvertenties in de zoekmachine), goed voor $ 42 miljard.
En hoewel Google vreest dat de lucratieve advertenties veel minder opleveren wanneer de zoekresultatenpagina verandert in een chatvenster, kan het niet achterblijven bij de integratie van AI in de zoekmachine én in andere diensten zoals Google Docs, Sheets en Gmail. Microsoft is immers op dit gebied al verder gevorderd met de integratie van ChatGPT in Bing, browser Edge en Office-producten.

Google voegt AI-onderzoekseenheden samen

Daarom voegt Google de bestaande onderzoekseenheden op het gebied van AI samen. De eenheden DeepMind en het Brain-team van Google Research, worden samengevoegd tot één afdeling met de naam Google DeepMind. Doel is om sneller en beter samen te werken.
Het lijkt erop dat Google nu serieus werk gaat maken van AI. Of dat van harte gaat, is nog onduidelijk. Het bedrijf heeft al diverse keren aangegeven verantwoord en beheerst om te willen gaan met AI, en ook topman Sundar Pichai heeft zijn zorgen omtrent AI geuit, maar Google wordt nu min of meer gedwongen door de concurrentie, om grote stappen vooruit te zetten. Een ding is zeker, het zal AI niet (meer) overhaast willen invoeren, om niet nog een keer een blunder te maken, zoals bij de introductie van Bard.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor