08 februari 2023

Google introduceert ‘Bard’

Terug

Het gaat snel nu; Google voelt de hete adem van Microsoft en ChatGPT in de nek. De techgiganten buitelen inmiddels over elkaar om zo snel mogelijk een pers-event te houden om hun plannen verder toe te lichten. Microsoft houdt zo'n event op dinsdag, Google volgt met zo’n event de dag erna…
Eerder dan verwacht heeft Google dan ook de introductie van Bard officieel bekend gemaakt, de chatbot die gebruik maakt van AI (Artificial Intelligence – Kunstmatige Intelligentie). Het antwoord van Google op ChatGPT gaat nu de testfase in. Het feit dat Bard nog geen uitgekristalliseerd product is, is al een teken dat het haast heeft en dat Google er vroeg bij wil zijn.

AI als speerpunt

AI is een speerpunt voor Google. Het bedrijf heeft zich zes jaar geleden geconcentreerd op AI om zijn missie te kunnen waarmaken: ‘alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken’. Als voorbeelden geeft het ‘het helpen van artsen om ziekten eerder op te sporen’ en ‘mensen toegang te geven tot informatie in hun eigen taal’.
Waren Google AI en DeepMind nog probeersels; tegenwoordig verdubbelt de rekenkracht van AI zich elke zes maanden, veel sneller dan dit bij microchips het geval is (een verdubbeling van het aantal transistors elke twee jaar, volgens de wet van Moore).

Even voorstellen Bard

En nu dus Bard, gebaseerd op het Language Model for Dialogue Applications (of kortweg LaMDA). Bard wordt nu getest, voordat het de komende weken op grotere schaal beschikbaar komt voor het grote publiek. Bard combineert de intelligentie en creativiteit van het taalmodel van Google met die van het internet. In eerste instantie wordt een lichtgewicht-versie uitgebracht, maar deze kan snel uitgebreid worden naar een krachtigere versie die meer gebruikers aankan.
Ondertussen werkt Google ook verder aan andere AI-technologieën, zoals PaLM, Imagen en MusicLM, voor het automatisch genereren van afbeeldingen en audio. Het wil deze nieuwste AI-ontwikkelingen in zijn producten integreren, te beginnen natuurlijk in de Zoekmachine, de belangrijkste bron van inkomsten voor het bedrijf. Schermvoorbeeld Bard

Volgens eigen zeggen, wenden steeds meer mensen zich tot Google voor een uitgebreider antwoord met meer diepgang, zoals: "wat is makkelijker om te leren: piano of gitaar spelen, en hoeveel moet je oefenen?". Als je op deze vraag antwoord wilt hebben, kan dat met de huidige wijze van zoeken behoorlijk wat tijd en moeite kosten, en bovendien zijn er zeer uiteenlopende meningen over dit onderwerp.

AI kan je helpen bij dit soort vragen waarop niet één juist antwoord bestaat. Het leidt je bijvoorbeeld naar blogs van mensen die zowel piano als gitaar spelen, of toont de stappen die je als beginner kunt zetten om aan de slag te gaan. Deze nieuwe AI-functies worden binnenkort uitgerold op Google Search. In de afbeelding zie je hoe zo'n antwoord in Bard getoond wordt. 

Ook voor andere ontwikkelaars
Google is ook van plan een aantal tools en API's te maken voor ontwikkelaars van bijvoorbeeld startups. Partnerschappen met Cohere, C3.ai en Anthropic zijn vorige week al aangekondigd.
Google legt de nadruk op het veilig en verantwoord gebruik van AI, omdat het een "snelle en kwalitatief hoogwaardige antwoorden" wil geven; ongetwijfeld een verwijzing naar de soms aantoonbaar foutieve of misleidende antwoorden die ChatGPT nu nog geeft. Bovendien, het laatste wat Google nu kan gebruiken is een chatbot die bijvoorbeeld racistische uitspraken doet.
Opvallend is dat Google dit nieuws nu al naar buiten brengt, en niet pas tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. De innige samenwerking tussen ChatGPT en Microsoft, dat van plan is om de chatbot te integreren in zijn zoekmachine Bing, is blijkbaar genoeg reden voor Google om dit uiterst serieus te nemen. Er er staan immers potentieel vele tientallen miljarden dollars aan advertentie-inkomsten op het spel.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor