22 februari 2023

Google-medewerkers kritisch op CEO

Terug

Na de blunder van Google bij de introductie van de eigen chatbot Bard, neemt de kritiek op CEO Sundar Pichai toe. Google-medewerkers spreken intern al over een 'overhaaste, mislukte' aankondiging die ‘lachwekkend kortzichtig’ is.
Waar voorheen Google-medewerkers vaak memes gebruikten om op humoristische wijze de spot te drijven met de eigenaardigheden en misstappen van het bedrijf, sloegen de berichten nu een serieuzere toon aan en richtten ze zich zelfs op Pichai zelf. "Beste Sundar, hanteer alstublieft weer een langetermijnvisie." De post kreeg veel positieve reacties van werknemers.
Een andere meme zei "Sundar en het management verdienen een Perf NI", de laagste categorie in het prestatiebeoordelingssysteem van Google. "Ze zijn niet ‘Googley’ in hun streven naar 'focus'." Vorig jaar riep Pichai medewerkers op om meer gefocust en meer 'Googley' te zijn, wat zoveel wil zeggen als ambitieus en hardwerkend zijn, met aandacht voor respect en teamwerk.

Omslag?

AI en chatbots blijken in de praktijk toch wat minder ‘menselijk’ en nuttig te zijn dan iedereen verwacht had. Ook Microsoft heeft de lengte van chatsessies in zoekmachine Bing moeten beperken tot vijf vragen, omdat de chatbot anders opdringerige en bedreigende taal ging gebruiken, of zelfs begon te schelden.
Taalwetenschappers zijn hier niet verbaasd over. Volgens hen is ChatGPT al sinds 2019 niet te beteugelen. “Deze ‘tekstherkauwers’ zijn goed in het opboeren van een statistisch plausibele woordenbrij, zonder dat daar enig begrip of redeneervermogen aan ten grondslag ligt.”, zegt een van hen in de Volkskrant. In tegenstelling tot de mens, die graag betekenis legt in woorden of conversaties. Zo bezien duurt het nog wel even voordat een chatbot een volwaardige gesprekspartner van de mens wordt. Wellicht staan we pas aan het begin van een lange ontwikkeling, en moeten we nog een hele tijd geduld hebben voordat een chatbot werkelijk op menselijk niveau kan converseren en begrijpt wat er gezegd wordt.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor