14 april 2023

Google Search beter dan bedrijfswebsite?

Terug

Google is groot geworden doordt zijn zoekmachine sneller, relevantere en betere zoekresultaten opleverde dan alle zoekmachines die op dat moment in gebruik waren. Onder andere Altavista, Ilse en Yahoo! verdwenen of werden door Google gemarginaliseerd. En nu nog steeds is Google Search ongeëvenaard als zoekmachine, zoals het voorval van deze week liet zien.

Afgelopen zaterdag moest Jasper van Kuijk (winnaar van ‘De Slimste Mens’) in zijn column in de Volkskrant diep door het stof. De week ervoor had hij geschreven dat Coolblue het mogelijk zou moeten maken om wasmachines net zo makkelijk te laten repareren als een nieuwe te laten bestellen. Op de website van Coolblue kon hij namelijk geen reparatieservice vinden als hij hierop zocht op de site zelf.
In reactie op de eerste column lieten lezers hem weten dat Coolblue wel degelijk over een reparatieservice beschikt. Google gaf ook aan dat deze service geleverd wordt. Maar toen Jasper van Kuijk opnieuw zocht op de website van Coolblue, leverde de zoekterm ‘wasmachine repareren’ weer geen zoekresultaat op.

Altijd checken bij Google…


Wat bleek? De zoekfunctie op de website van Coolblue is nogal kieskeurig met zoektermen: de term ‘wasmachine repareren’ levert geen resultaat op; de zoekterm ‘wasmachine reparatie’ wel… En Jasper van Kuijk had gezocht op ‘wasmachine repareren’. In Google was deze service wel gewoon te vinden.
Jasper geeft toe dat hij dit had moeten dubbelchecken: ”bij geen zoekresultaten, toch ook nog even Google proberen.” Een wijze les.
De moraal van dit verhaal is dus dat Google Search resultaten geeft die de zoekfunctie op de eigen website niet vindt. En dat zegt veel over de kwaliteit van de zoekresultaten van Google Search. Over de kwaliteit hiervan hoeft Google zich dus geen zorgen te maken.

 

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor