08 mei 2023

Google Search wordt ‘visueler, persoonlijk en menselijker’

Terug

Woensdag wordt Google I/O gehouden, het jaarlijkse evenement waarop Google zijn nieuwste ontwikkelingen aankondigt. En hoewel I/O niet vaak nieuws over Google Search biedt, verwacht men dat het dit jaar anders zal zijn. Verwacht wordt namelijk dat Google het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) in Google Search zal laten zien en hopelijk ook zal lanceren. Er gaan al volop geruchten dat Google van plan zou zijn de klassieke ‘tien blauwe linkjes’, de lijsten van gevonden websites in de zoekresultaten, in de zoekmachine te vervangen door een ‘visuelere, persoonlijke en menselijkere’ layout, ontworpen om meer jongeren aan te spreken.

Magi

Google zou het ook mogelijk maken te communiceren met de zoekmachine. Misschien door de eigen AI-tool Bard in de zoekmachine op te nemen. Want terwijl Google werkt aan een geheel nieuwe zoekmachine, werkt een team van meer dan 160 programmeurs tegelijkertijd fulltime aan het toevoegen van nieuwe functies aan het bestaande Google Search. Dit project, Magi genaamd, kan al volgende maand vrijgegeven worden aan een testgroep. Met Magi zouden zoekers financiële transacties kunnen voltooien, terwijl de zoekmachine nog steeds de bestaande, lucratieve zoekadvertenties bevat.
Daarnaast zou Google van plan zijn meer nadruk te leggen op het gerichter beantwoorden van vragen die traditionele webresultaten niet gemakkelijk kunnen beantwoorden. Je kun vervolgvragen beantwoorden of afbeeldingen ‘swipen’.
Al met al zou de zoekstrategie van het bedrijf Google zich vooral richten op het verfijnen van de inhoud wanneer er geen goed antwoord is. Dat het afstand nemen van de traditionele ‘tien blauwe linkjes’ grote gevolgen kan hebben voor site-eigenaren, uitgevers en makers van content, daarover horen we wellicht meer op Google I/O.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor