Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Google stelt Bard breder beschikbaar
Terug.jpg)
Gisteren stelde Google zijn chatbot Bard beschikbaar aan een beperkt aantal geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Anderen kunnen zich aanmelden op een wachtlijst op bard.google.com, hoewel Google niet overhaast te werk wil gaan en nog geen datum heeft genoemd voor volledige vrijgave van de bot.
Dat Google voorzichtig te werk gaat, blijkt uit een mail van Google’s ceo Sundar Pichai aan zijn medewerkers. Hierin geeft hij aan dat “things will go wrong” met Bard, maar ook dat gebruikers van Bard “will surprise us”. Google legt er dan ook de nadruk op dat Bard geen vervanging is voor de zoekmachine, maar een toevoeging, een middel om ideeën te genereren of een eerste versie te schrijven.
En uiteraard zijn journalisten direct aan de slag gegaan met Bard om de chatbot te testen, en natuurlijk om te kijken of ze er absurde of onwelvoeglijke opmerkingen uit kunnen krijgen…
Eerste indrukken van Bard
Het eerste wat opvalt, is dat de antwoorden van Bard nogal nietszeggend zijn als je er langer naar kijkt, net als die van andere chatbots trouwens. Gevraagd naar tips om te leren guitaarspelen, komt Bard met de volgende suggesties:
- Begin met de basisprincipes.
- Zoek de guitaar die het beste bij jou past.
- Zorg voor een ideale leeromgeving.
- Verbeter je spel door liedjes te spelen.
- Luister naar liedjes om ze te kunnen naspelen.
- Oefen regelmatig.
- Wees geduldig.
- Veel plezier!
Niet bepaald hemelbestormende nieuwe ideeën…
Bard als zoekmachine
Het lijkt erop dat Google met de nieuwe versie van Bard heel erg aan de veilige kant wil blijven. Er zijn geen duidelijke blunders of misdragingen geconstateerd, zoals opmerkingen dat de journalist zijn vrouw moet verlaten, maar ook weinig dingen die werkelijk verrassend zijn. En Bard verontschuldigt zich ook vaak…
Als zoekmachine zit Bard vaak fout, vaker dan concurrent Bing van Microsoft. Het toonde de prijs van het aandeel Apple van een paar uur oud, en gaf een foutieve verjaardag op en verkeerde informatie over pubs, terwijl Bing real-time informatie toonde over het aandeel Apple. Als Bard iets fout heeft, kun je de knop “Google it” gebruiken, maar de chatbot brengt zijn antwoorden zo overtuigend dat je niet weet of iets nu waar is of niet. Waar de zoekmachine Google juist heel sterk is in het vinden van de juiste informatie, laat Bard juist hierbij onvolkomheden zien. De integratie van ChatGPT in Bing lijkt vooralsnog beter gelukt. Maar misschien wil Google zoekmachine en chatbot expres gescheiden houden om zijn verdienmodel (advertenties in de zoekmachine) niet in gevaar te brengen?