17 april 2023

Google test een eigen chatbot

Terug

Google heeft zijn werknemers gevraagd een aantal potentiële concurrenten voor de populaire chatbot ChatGPT te testen, waaronder een chatbot genaamd 'Apprentice Bard'. Deze chatbot gaat Google mogelijk integreren in zijn bekende zoekmachine.

Het versneld testen van de chatbot is onderdeel van de alarmfase die Google heeft uitgeroepen na het succes van ChatGPT. In ‘Apprentice Bard’ kunnen gebruikers een vraag invoeren en antwoord krijgen, en vervolgens feedback geven op het antwoord, net zoals dat in ChatGPT kan. Apprentice Bard maakt gebruik van Google's conversatietechnologie LaMDA, oftewel Language Model for Dialogue Applications. Deze technologie schijnt iets geavanceerder te zijn dan het taalmodel dat ChatGPT gebruikt. Zo kunnen, in tegenstelling tot ChatGPT, de antwoorden van Apprentice Bard recente gebeurtenissen bevatten, en medewerkers hebben gemerkt dat de reacties van Apprentice Bard de afgelopen weken geavanceerder zijn geworden.

Ook schijnt het model van Google zich meer dan alleen op taal te richten. Als antwoord op het raadsel: 'Er zijn drie vrouwen in een kamer. Twee van hen zijn moeder en zijn net bevallen. Nu komen de vaders van de kinderen binnen. Wat is het totale aantal mensen in de kamer?’, geeft ChatGPT als antwoord dat "er vijf mensen in de kamer zijn", terwijl LaMDA correct antwoordt dat "er zeven mensen in de kamer zijn".
Het is nog onduidelijk wanneer en hoe Google van plan is deze, of een andere chatbot, op te nemen in toekomstige producten.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor