30 januari 2023

Google versus ChatGPT. Wie gaat er winnen?

Terug

De bekende IT-blogger Neil Patel verwacht dat Google de AI-tool ChatGPT zal ‘verpletteren’. Hij zegt dit, omdat Google volgens hem de beschikking heeft over meer en betere data. Als Google zelf AI-tools gaat ontwikkelen en trainen, zal ChatGPT hier volgens hem niet meer mee kunnen concurreren. Hij zegt op LinkedIn zelfs dat ’ChatGPT alleen aan de top zal blijven, zolang Google dit toestaat’.
In het commentaar wijzen anderen er echter op dat niet alleen data bepalend zijn voor het succes van een AI-tool. Ook de effectieve inzet van data in trainingen is een cruciale factor. Bovendien ligt bij ChatGPT de focus op natuurlijke taalverwerking, een terrein waarop Google nog niet uitblinkt.
Google concentreerde zich tot nu toe meer op algemene kunstmatige intelligentie (AGI, Artificial General Intelligence), ofwel ‘hoe kunnen we machines de moeilijkste problemen van de mensheid laten oplossen’. Zo versloeg het programma AlphaGo van DeepMind (een dochteronderneming van Alphabet / Google) in 2016 voor de eerste keer een professionele speler van het denkspel Go, dat nog ingewikkelder is dan schaken. En afgelopen zomer heeft een algoritme van DeepMind de 3D-structuren voorspeld van bijna alle eiwitten die de mensheid kent. Google verwacht dat AGI de structuur van het menselijk leven zal veranderen, ongeveer zoals elektriciteit dat deed.

Wat gaat Google doen?

Nu ChatGPT (en daarmee Microsoft) de knuppel in het hoenderhok gegooid heeft, is de vraag wat Google gaat doen. Gaat Google zich ook concentreren op taalverwerking, en zo ja, ondergraven zij daarmee niet hun eigen verdienmodel van het genereren van inkomsten uit advertenties?
Openai en Microsoft kunnen geld verdienen aan abonnees of licenties; Google verdient geld met zoeken en advertenties. Een AI-tool die direct antwoord geeft op vragen, maakt zoeken irrelevant. In die zin vormt ChatGPT een grote bedreiging voor Google. En helemaal als Microsoft erin slaagt ChatGPT te integreren met internet, wat nu nog niet het geval is.
Uiteindelijk zal de concurrentie tussen de verschillende AI-modellen innovatie stimuleren en een verbetering voor gebruikers betekenen. Op dit moment heeft ChatGPT een sterke openingszet gedaan, het wachten is nu op het antwoord van Google.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor