17 augustus 2023

Google: verwijder oude webpagina’s niet zomaar

Terug

Google zegt dat het verwijderen van oude webpagina’s, alleen omdat de inhoud oud is, niet bevorderlijk is voor SEO. Het updaten of bijwerken van de inhoud kan echter wel nuttig zijn, zolang het maar goed wordt gedaan.
Een Amerikaanse mediawebsite heeft de afgelopen weken duizenden pagina’s verwijderd, omgeleid of hergebruikt. Het keek daarbij naar statistieken zoals: aantal paginaweergaven, aantal backlinks en de ouderdom van de website. De site wilde met het verwijderen van oude pagina’s "een signaal naar Google sturen dat onze website nieuw en relevant is, en het waard is om hoger in de zoekresultaten te worden geplaatst dan onze concurrenten. Onze site wordt voornamelijk aangestuurd door SEO-verkeer en het internet benadeelt ons omdat we alle eerder gepubliceerde inhoud op onze site laten staan."
Dit klopt dus niet. Google wil geen sites belonen die voornamelijk worden aangestuurd door SEO-verkeer en het verwijderen van pagina’s met verouderde inhoud helpt helemaal niet. Het enige dat helpt de positie in zoekmachines te verhogen, is het publiceren van relevante, betrouwbare, behulpzame inhoud van hoge kwaliteit voor de bezoekers op een technisch verantwoorde website. Google beloont websites die voornamelijk inhoud voor gebruikers maken, geen sites die inhoud voor zoekmachines maken. De ouderdom van de website is hierbij niet van belang.

'Oude' artikelen

Er is ook geen ‘penalty’ of straf voor oude inhoud op een website. Voor Google kan een artikel uit 2007 of 2003, nog steeds nuttig zijn. Maar als de pagina met de oude inhoud verbroken links heeft of niet langer relevant of nuttig is, zal de pagina zelf waarschijnlijk niet goed scoren. Het verwijderen van deze pagina, kan betekenen dat Google andere inhoud op de site beter kan crawlen, maar het betekent niet dat de hele site beter wordt omdat er een individuele pagina verwijderd is.
Het is natuurlijk wel waarschijnlijk dat wat 10 jaar of langer geleden voor ‘goede’ content of inhoud doorging, dat vandaag de dag niet meer is. Het is dan beter om waar mogelijk deze inhoud te verbeteren in plaats van deze te verwijderen.
Het verwijderen van oude inhoud kan goed zijn voor de SEO-prestaties. Maar oude inhoud alleen verwijderen omdat deze oud is, zal waarschijnlijk niet veel helpen. Het verwijderen, verbeteren en consolideren van inhoud moet deel uitmaken van een algehele SEO-strategie.
Er zijn verschillende factoren die je kunt gebruiken om een lijst met potentieel ‘nutteloze’ pagina’s te maken (ouderdom van de pagina, aantal bezoekers, bounce rate, de tijd die bezoekers op de pagina doorbrengen, enzovoort), maar gebruik deze lijst niet als enige, of als doorslaggevend middel. Er zijn maar weinig mensen die de 'Over ons'-pagina lezen en deze is waarschijnlijk al jaren niet veranderd, maar het is niet aan te raden deze te verwijderen, omdat deze pagina uniek is voor jouw site en voor het web.
Aan de andere kant zijn er veel pagina’s die geen unieke waarde meer hebben, en zeker opgeknapt kunnen worden. Belangrijke zaken waar je dan rekening mee moet houden zijn:

  • Ouderdom van de pagina mag niet de enige beslissende factor zijn, net zo min als de bezoekcijfers van de pagina
  • Originele nieuwsinhoud (ook als deze oud is), die anders is dan op willekeurige nieuwssites, heeft meestal waarde
  • Het blindelings verwijderen van oude pagina’s verbetert je SEO niet.

Het biedt geen SEO-voordeel om oud nieuws te bewaren, het aantal gebruikers dat ernaar zoekt zal erg laag zijn en het draagt waarschijnlijk ook niet veel meer bij aan conversies. Maar het is historisch nieuws, en er is absoluut geen SEO-nadeel. En ook oude nieuwsartikelen kunnen nog relevant zijn, en kunnen dus gewoon blijven staan.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor