09 mei 2023

Google ziet nieuwe AI-bedreiging

Terug

In een gelekt document zegt Google dat zowel het bedrijf zelf als ChatGPT-bouwer OpenAI nu worden geconfronteerd met een nieuwe bedreiging op het gebied van de ontwikkeling van AI: de open source-gemeenschap. Deze grote bedrijven zijn ingehaald zonder dat ze het door hebben gehad.
Terwijl de twee bedrijven elkaar in de gaten hielden, ging de derde partij er met kunstmatige intelligentie mee heen, waarschuwt het document. Open source-ontwikkelaars werken als gemeenschap op internet met elkaar, en delen alles wat ze maken. Op deze manier kunnen duizenden ontwikkelaars gebruik maken van ideeën van anderen en voortborduren op het werk waar anderen aan begonnen zijn. Op deze manier kunnen zij sneller kunstmatige-intelligentietechnologie bouwen die ook nog eens krachtiger is dan die grote bedrijven ontwikkelen. Want de systemen waar Google aan werkt zijn groot en complex, waardoor het lastig is ze snel te updaten. Bovendien is open source-software gratis, en waarom zouden mensen dan nog een betaalde versie nemen?
Ten slotte stelt het document: “de ongemakkelijke waarheid is dat we niet in staat zijn om deze wapenwedloop te winnen en OpenAI ook niet”. Het document waarschuwt dat het het beste is om ervan te leren en proberen samen te werken met mensen die buiten Google werken.

Verantwoord, maar traag

Google heeft herhaaldelijk gezegd dat het zijn AI-technologie pas vrijgeeft als het verantwoord en veilig is, en dat het daardoor relatief traag is geweest. Het rapport waarschuwt dat andere modellen wel op grote schaal beschikbaar zijn zonder enige beperking.
Een deel van het open source-werk is gebaseerd op eerder onderzoek dat bedrijven uitgevoerd hebben. Zo werkt de open source-gemeenschap nu onder meer met LLaMa, dat ooit gemaakt is door Meta (Facebook), maar dat in maart gelekt is en sindsdien door de internet-community verbouwd wordt.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor