11 april 2023

Google’s Material You

Terug

Op de Google I/O van 2021 kondigde Google aan al zijn producten een nieuw ontwerp te gaan geven. Dit grootschalige redesign van de gehele productreeks werd ‘Material You’genoemd: een ‘radicaal nieuwe manier van denken’. Google wilde en wil hiermee technologie voor iedereen eenvoudig en mooi maken en ervaringen geven die ook emoties oproepen. Material You moet de Google-producten dus een meer menselijke benadering en meer flexibiliteit geven. Material You moet apps persoonlijk maken, toegankelijk en aanpasbaar voor ieder soort scherm.

Zo kunnen gebruikers op desktops een voor iedereen unieke set aan beeldmateriaal en kleuren genereren en worden apps - niet alleen die van Google - realtime aangepast aan de wensen en stemming van de gebruiker.
Material You maakt het makkelijk om het design aan te passen aan verschillende schermformaten en -typen, en rekening te houden met de omgeving. Het zorgt er ook voor dat schermen makkelijker leesbaar te maken zijn voor slechtzienden.

Status april 2023

Inmiddels zijn we twee jaar verder en de meeste apps van Google zijn opnieuw gebouwd volgens de nieuwe design-richtlijnen. Maar er zijn nog steeds apps die het oude design hebben, zoals de Google-app op Android; de zoekmachine is de belangrijkste app die nog moet worden bijgewerkt. Eind januari leek het er even op dat het ontwerp aangepast was, maar dit werd later teruggedraaid.
Andere apps die de komende tijd nog gemoderniseerd zouden kunnen worden zijn de Authenticator, Google Cloud en Google Analytics.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor