11 mei 2023

Google’s nieuwste ontwikkelingen

Terug

Gisteren presenteerde Google zijn nieuwste ontwikkelingen en producten op het jaarlijkse evenement Google I/O. Zoals verwacht werd er een nieuwe telefoon met gezichtsherkenning en draadloos opladen (Pixel 7a) geïntroduceerd, en werden er een opvouwbare telefoon met een 7.6 inch scherm (19,3 centimeter) in uitgeklapte toestand (Pixel Fold) en een Pixel-tablet getoond. Maar de meeste aandacht ging natuurlijk uit naar de AI-integratie in Google Search en in de kantoorapplicaties. Dit staat overigens los van Google’s chatbot Bard.
AI blijkt als een rode draad door allerlei diensten te lopen. Zo wordt generatieve AI geïntegreerd in de kantoor-apps en in Google Foto's, waarin je straks foto's kunt bewerken alsof je in Photoshop bezig bent.
Zoals Google gisteren toonde, gaat het nieuwe zoeken met AI (Google noemt dit ‘Search Generative Experience’) er als volgt uitzien:

  • Na een zoekopdracht zie je, in plaats van de bekende blauwe linkjes aangevuld met informatieblokjes bijvoorbeeld uit Wikipedia, een nieuw groot veld waarin een antwoord op de vraag wordt gegenereerd. Voorlopig zegt Google boven het antwoord duidelijk ‘Generative AI is experimental’. En er wordt alleen antwoord gegeven op vragen in de nieuwe vorm, als het systeem denkt dat het relevant is. Vragen over gezondheid en financiën worden altijd alleen op de traditionele wijze beantwoord, waarbij je zelf een keuze moet maken uit de getoonde websites. Bovendien mag de zoekmachine geen persoonlijkheid hebben, er worden geen antwoorden in de ik-vorm gegeven.
  • Naast het antwoord zie je ‘links’ naar een aantal websites waarop het antwoord gebaseerd is, om te 'bewijzen' dat het antwoord klopt.
  • Daarnaast kun je ook vervolgvragen stellen of dieper zoeken, waarbij AI weer nieuwe antwoorden kan geven. En, heel belangrijk voor Google, ook deze versie van de zoekmachine bevat advertenties.

Geleidelijke introductie

Om gebruik te kunnen maken van het nieuwe zoeken moet je vooralsnog in de Verenigde Staten wonen en ervoor kiezen om mee te doen aan dit experiment. Maar uiteindelijk moet het voor iedere gebruiker beschikbaar komen.
Met deze nieuwe manier van zoeken, behoudt Google een belangrijke rol voor de zoeker en zijn of haar beoordelingsvermogen. Hij of zij kan zelf controleren of het antwoord klopt, kan op zoek gaan naar andere (vervolg)antwoorden en blijft de controle behouden bij vragen over gezondheid en financiën: Google pretendeert niet ‘het antwoord’ te presenteren (of het wil er zich niet aan branden een foutief antwoord te geven…?), maar geeft verschillende mogelijkheden waaruit de gebruiker de website kan kiezen die het beste antwoord geeft op de zoekvraag.
En het behoudt de mogelijkheid advertenties te plaatsen, de belangrijkste bron van inkomsten voor Google. Als gebruikers deze nieuwe vormen van zoeken adopteren, zal de positie van Google als belangrijkste zoekmachine voorlopig nog wel onaangetast blijven.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor