Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
GPT-4
Terug
GPT-4 is de opvolger van GPT-3.5, de chatbot met kunstmatige intelligentie. Het kan niet alleen leesbare tekst en afbeeldingen genereren, maar bijvoorbeeld ook je belastingaftrek berekenen, maar het 'hallucineert' nog steeds (verzint feiten) en maakt redeneerfouten.
Volgens de maker, OpenAI, is GPT-4 veel betrouwbaarder, creatiever en kan het genuanceerdere opdrachten aan dan zijn voorganger. Het kan converseren, leesbare tekst genereren en nieuwe afbeeldingen en video's produceren op basis van een enorme database.
GPT-4 is ook 'stuurbaar', wat betekent dat gebruikers het antwoord kunnen aanpassen door bijvoorbeeld om reacties te vragen die een bepaalde vorm moeten hebben (bijvoorbeeld ‘geef uitleg in de stijl van Harry Mulisch’).
Maar de eerdere versie van ChatGPT stond ook bekend om zijn ‘hallucinaties’, zoals het gedetailleerde verslag van een wedstrijd voordat deze gespeeld was. In die zin heeft GPT-4 nog steeds beperkingen en waarschuwt de maker gebruikers om voorzichtig te zijn. GPT-4 is "nog steeds niet volledig betrouwbaar", hoewel het aantal hallucinaties sterk verminderd is. Ook weet GPT-4 niet veel over wat er na september 2021 is gebeurd, simpelweg omdat het model niet getraind is met gegevens van recentere datum.
Microsoft en Google
Microsoft heeft minstens $1 miljard geïnvesteerd in OpenAI en heeft AI-chatbottechnologie geintegreerd in zijn Bing-zoekmachine. Het aantal bezoekers van de zoekmachine nam daardoor toe, zie Google Essentials van gisteren. Volgens Microsoft is AI-technologie zoals GPT-4, dan ook de toekomst van internet en heeft het het potentieel om het zoeken op internet op zijn kop te zetten. Dit werd (en wordt) gedomineerd door Google, dat momenteel worstelt met het beantwoorden van de aanval van Microsoft. Google lijkt hierbij last te hebben van de wet van de remmende voorsprong. Hoe Google hierop gaat reageren, wordt wellicht op de grote conferentie van Google, Google I/O van 10 mei 2023, duidelijk.