Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Grote adverteerders schakelen over op AI
Terug
Enkele van 's werelds grootste adverteerders, zoals Nestlé en Unilever, experimenteren met generatieve AI-software zoals ChatGPT en DALL-E om advertenties te maken. Zij doen dit om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen.
Maar het is voor hen wel zaak alert te blijven op beveiligingsrisico's, auteursrechten, en de gevaren van stereotypen en vooroordelen. Daarom zullen mensen voorlopig nog onontbeerlijk zijn in het proces.
Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om nieuwe inhoud te maken op basis van de gegevens waarmee het getraind is. Marketeers verwachten dat AI de manier waarop producten gepromoot worden voor altijd zal veranderen, doordat dit zal leiden tot goedkopere, snellere en vrijwel onbeperkte manieren om reclame te maken.
Volgens de CEO van WPP, het grootste reclamebureau ter wereld kan de besparing flink oplopen. In plaats van een filmploeg naar Afrika te sturen om daar een reclamespot op te nemen, kun je er nu een virtueel maken.
Meer mogelijkheden voor kleinere bedrijven
Andersom wordt het voor kleinere bedrijven dus ook gemakkelijker om ‘internationale’ reclamespots te maken. Jouw model op een wit palmenstrand, of jouw product in de spotlights midden op Times Square? Het is allemaal mogelijk.
Zo gebruikte Nestlé het schilderij 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer in een advertentiecampagne. De video genereerde 700.000 euro aan mediawaarde, en het kostte de Zwitserse voedselgigant niets, omdat de afbeelding niet-auteursrechtelijk beschermd is, en dus door iedereen gebruikt mag worden.
Hoewel wetgevers en filosofen nog steeds debatteren over de vraag of de door AI geproduceerde content in de buurt komt van menselijke creativiteit, zijn adverteerders dus al begonnen met het gebruik van de technologie in hun reclamecampagnes.