05 mei 2023

Het begin van het eind van het wachtwoord?

Terug

Het onthouden van wachtwoorden is vaak frustrerend omdat ze niet te makkelijk mogen zijn, je veel verschillende wachtwoorden hebt en ze (soms) niet vaak gebruikt. Bovendien zijn ze vaak makkelijk te raden of te kraken, waardoor ze in verkeerde handen terecht kunnen komen, of liggen ze op straat door datalekken.
Vorig jaar kondigde een samenwerkingsverband van Google, Apple en Microsoft aan dat ze zogenaamde ‘passkeys’ zouden gaan ondersteunen als een eenvoudiger en veiliger alternatief voor wachtwoorden. Met passkeys of wachtwoordsleutels kun je inloggen bij apps en sites met een vingerafdruk, een gezichtsscan of een pincode. Wachtwoordsleutels zijn bestand tegen hacken en phishing, waardoor ze veiliger zijn dan reguliere wachtwoorden.

Hoe werkt het gebruik van passkeys?

Voor ieder apparaat (telefoon, tablet, laptop, desktop, enz.) moet je een een wachtwoordsleutel voor je Google-account maken. Er wordt dan een privésleutel op dat apparaat opgeslagen, en een openbare sleutel wordt geüpload naar Google. Als je je aanmeldt, heb je toegang tot je apparaat met je privésleutel. Vervolgens wordt dit geverifieerd met je openbare sleutel.
Als je je aanmeldt met een nieuw apparaat (of dit tijdelijk doet), kies je de optie "gebruik een wachtwoord van een ander apparaat" en volgt de aanwijzingen. Je hebt dan eenmalige toegang of kunt een nieuwe wachtwoordsleutel aanmaken voor je nieuwe apparaat.
Om te kunnen werken met passkeys, is minimaal een van de volgende besturingssysteem- en browserversies vereist:

  • Google: Chrome 109+, Android 9+, ChromeOS 109+
  • Apple: Safari 16+, iOS 16, macOS Ventura
  • Microsoft: Rand 109+, Windows 10/11

Passkey instellen?

Google is inmiddels begonnen met het uitrollen van ondersteuning voor wachtwoordsleutels. Dit zal voorlopig een extra optie zijn om in te loggen, naast wachtwoorden en twee-staps authenticatie.
Hoewel wachtwoorden nog wel een tijdje in gebruik zullen blijven, is het gebruik van wachtwoordsleutels nu al beschikbaar voor gebruikers van een Google-account die willen inloggen zonder wachtwoord. Beheerders van Google Workspace-accounts kunnen het gebruik van toegangssleutels inschakelen voor hun gebruikers.
Wil je een toegangssleutel voor je Google-accounts instellen? Dit kun je uitproberen en instellen op g.co/passkeys.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor