14 februari 2023

Hoe je visueel kunt zoeken met AI

image description
Wilco Schumacher
Terug

AI (Artificial Intelligence of Kunstmatige Intelligentie) wordt in steeds meer producten van Google toegepast. De komende dagen lichten wij een aantal van deze toepassingen toe.
Sinds AI gebruikt wordt in zoekopdrachten, lag de focus vooral op taal en het zoeken op woorden. Inmiddels is ook het zoeken op beeld en video makkelijker geworden. Google Lens wordt meer dan 10 miljard keer per maand gebruikt om foto's te zoeken vanuit de zoekbalk.
Nieuw is nu dat je ook kunt zoeken naar een afbeelding die op je mobiel staat. Je kunt nu dus zoeken naar foto's of video’s die je toegestuurd krijgt of naar afbeeldingen die je op een website ziet.
Stel dat iemand je een video stuurt van Parijs. Als je meer wilt weten over het gebouw dat je op de achtergrond ziet, kun je lang op de aan/uit-knop of de startknop op je Android-telefoon drukken. Hiermee roep je de Google Assistent op. Vervolgens tik je op 'zoekscherm', waarna Lens het gebouw herkent als het Palais Luxembourg. Als je meer informatie over dit gebouw wilt, kun je klikken.

Multisearch

Nog uitgebreider is ‘multisearch’; hiermee kun je tegelijkertijd zoeken met een afbeelding en tekst. Multisearch is mogelijk in alle talen en landen waarin Lens beschikbaar is. In het Engels (in de VS) is het momenteel ook nog mogelijk om lokaal te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een foto maken en zeggen dat je 'bij mij in de buurt' wilt zoeken als je snel iets nodig hebt.
Ook kun je multisearch gebruiken voor ieder plaatje dat op de pagina met zoekresultaten staat. Je zoekt bijvoorbeeld naar 'moderne woonkamerideeën' en ziet een salontafel die je wel mooi vindt, maar die je liever in een ander model hebt, bijvoorbeeld rechthoekig in plaats van rond. Je kunt in multisearch dan de tekst "rechthoek" toevoegen om te zoeken naar een rechthoekig model.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor