Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Is Google verantwoordelijk voor gebruikerscontent?
Terug
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zich gebogen over de vraag of Google mag worden aangeklaagd door de familie van een terreurslachtoffer. Die stelde dat YouTube (van Google) terrorisme aanmoedigde door IS-video's aan te bevelen. Google stelt dat de Communications Decency Act bedrijven beschermt tegen aansprakelijkheid voor content die door gebruikers geplaatst wordt.
De juridische strijd dateert uit 2016, toen de familie van Nohemi Gonzalez, die omkwam bij een aanslag in Parijs in 2015, Google aanklaagde. In eerste instantie werd de rechtzaak verworpen, maar het Hooggerechtshof stemde er in oktober toch mee in om de zaak in behandeling te nemen.
Verstrekkende gevolgen
De beslissing van het Hooggerechtshof kan verstrekkende gevolgen hebben. Het gaat immers over de fundamentale vraag of webbedrijven en providers verantwoordelijk zijn voor inhoud die gebruikers op het net plaatsen. Juist deze week wordt ook de uitspraak verwacht in de zaak Twitter v. Taamneh, die gaat over de vraag of Google, Meta en Twitter mogen worden aangeklaagd door familieleden van een Jordaniƫr. Deze werd gedood bij een terroristische aanslag in januari 2017 door de Islamitische Staat (IS) in Istanbul.