02 mei 2023

Omzet Google toch weer gestegen

Terug

Ondanks de toenemende concurrentie en sombere voorspellingen, heeft Google in het eerste kwartaal van dit jaar toch meer omzet gedraaid dan analisten hadden verwacht. De omzet van moederbedrijf Alphabet steeg het afgelopen kwartaal met 3 procent vergeleken met de omzet in het eerste kwartaal van vorig jaar. In cijfers steeg de groei van 68,9 miljard dollar (62,7 miljard euro) naar 69,8 miljard dollar.
Wel bleek dat de inkomsten uit advertenties terugliepen en dat de inkomsten uit de zoekmachine toenamen met ‘slechts’ 1,87 procent ten opzichte van die in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Deze stijging is veel kleiner dan in voorgaande jaren het geval was. In het eerste kwartaal van 2022 bedroeg de groei ruim 24 procent; in 2021 was deze ruim 30 procent.
De meevaller in het eerste kwartaal van dit jaar is vooral te danken aan groeiende inkomsten vanuit de clouddiensten van Alphabet.

In januari maakte Alphabet nog bekend in totaal twaalfduizend banen te schrappen vanwege de afzwakkende economie en afgenomen advertentie-inkomsten (of zoals ze zelf zeggen: ‘omdat de tijdens de coronapandemie aangenomen medewerkers in de huidige economische omstandigheden overbodig zijn’). Dat kwam neer op 6 procent van het personeelsbestand. Hiervoor reserveerde Alphabet 2,6 miljard dollar in het eerste kwartaal.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor