25 april 2023

Project Magi: nieuwe zoekmachine en nieuwe zoekfuncties

Terug

Terwijl het gebruik van concurrerende zoekmachine Bing ietsje toeneemt dankzij de integratie met AI (ChatGPT), werkt Google aan een geheel nieuwe zoekmachine die gebruik maakt van AI-technologie onder de naam Project Magi. Daarnaast werkt een team van meer dan 160 technici aan het toevoegen van een aantal nieuwe zoekfuncties op basis van AI-technologie aan het bestaande Google Search. Deze nieuwe functies zouden volgende maand al vrijgegeven worden aan een kleine groep van gebruikers om getest te worden.
Met de nieuwe functies zouden gebruikers via een soort chatbot direct antwoord moeten krijgen op een zoekopdracht. De ‘oude’ manier, met 10 zoekresultaten op een pagina, waarbij je zelf het beste resultaat moet zoeken, proberen ze te voorkomen.
Een andere nieuwe mogelijkheid is dat gebruikers (financiële) transacties binnen de zoekmachine kunnen voltooien, zoals het kopen van schoenen of het boeken van vluchten.

Nieuwe zoekmachine

De nieuwe zoekmachine moet gebruikers een veel persoonlijkere ervaring bieden en probeert zoveel mogelijk te anticiperen op de behoeften van gebruikers. Zo zou het leren wat gebruikers willen weten op basis van wat ze zoeken of gezocht hebben en lijsten bieden met vooraf geselecteerde opties om dingen te kopen of te onderzoeken. Google zelf heeft het in ieder geval over ‘grote veranderingen’ in Google Search.

  • Het biedt een interface vergelijkbaar met ChatGPT. Zoeken zal persoonlijker van aard zijn, alsof je je eigen persoonlijke chatbot hebt. De chatbot zal zich aanpassen aan de voorkeuren van de gebruiker en, indien nodig, vervolgvragen stellen.
  • Alle zoekresultaten zijn afgestemd op de individuele behoeften; dit betekent dat er minder irrelevante resultaten zullen zijn. Dit wordt natuurlijk alleen maar beter naarmate je vaker zoekt.
  • Transacties vinden volledig binnen Google plaats. Het kopen van producten en het boeken van vluchten kan volledig binnen Google Search, en zal dus makkelijker gaan. Google weet immers welke schoenmaat je hebt en welk model en welke kleur je mooi vindt. En door de inzet van Google Pay hoeft de gebruiker de zoekmachine nooit te verlaten.

De toekomst van de zoekmachine?

Er is nog geen tijdpad voor deze nieuwe zoekmachine bekend, en er is nog veel onduidelijk over de inhoud en het uiterlijk, maar het toont wel de ambitie van Google om in de lead te blijven op het gebied van zoekmachines.
Het lijkt toch wel waarschijnlijk dat advertenties in de een of andere vorm gaan terugkomen: Google zal de kip met de gouden eieren immers zo lang mogelijk in leven willen houden…
De vraag is wel of e-commercebedrijven blij zullen zijn met deze veranderingen. In een zoekmachine die kijkt naar bestaande voorkeuren, wordt het lastig een product aan nieuwe gebruikers te laten zien, en Google bepaalt of een product wel of niet getoond wordt (tenzij je tegen betaling een voorangspositie kunt kopen?). De verkoop van advertenties zal Google niet willen loslaten, maar e-commercebedrijven zullen hun strategieën ongetwijfeld moeten aanpassen.
Bovendien zal Google een flink percentage aan commissie vragen als het van een van jouw producten in de eigen zoekmachine verkoopt. Ook zal het gevaar kunnen bestaan dat je binnen je bestaande bubbel blijft; de mogelijkheid om iets nieuws en verrassends te zien, moet wel blijven bestaan…

In 2009 heeft Google al eerder geprobeerd de zoekresultaten te personaliseren. Maar een decennium later gaf Google toe dat personalisatie weinig voordeel bood aan zoekers. Afgezien van het laten zien van eerdere zoekopdrachten en het tonen van lokale resultaten op basis van de locatie van de gebruiker, werd personalisatie grotendeels weer ingetrokken.
Inmiddels is het speelveld grondig veranderd en Google voelt de hete adem van Microsoft Bing en andere spelers in de nek. De noodzaak om voorop te blijven lopen bij het ‘zoeken op internet’ is voor het verdienmodel van Google onmisbaar.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor