09 februari 2023

Safer Internet Day

Terug

Het is je misschien ontgaan, maar 7 februari was de internationale ‘Safer Internet Day’. Een extra reden om aandacht te besteden aan hoe veiliger om te gaan met internet, vertrouwelijke informatie en privacybescherming.
Om ongewenste inmenging in verkiezingen te voorkomen en democratieën te helpen beschermen, heeft Google partnerschappen afgesloten met de International Foundation of Electoral Systems (IFES) en Defending Digital Campaigns (DDC). Ook geeft het dit jaar gratis 100.000 Titan-beveiligingssleutels aan personen die een hoog risico lopen.
Voor ‘gewone’ gebruikers zijn cyberaanvallen en datalekken het schadelijkst. Je kunt een wachtwoord-tool als Google Password Manager gebruiken om je persoonlijke gegevens te beschermen. Daarnaast zet Google Artificial Intelligence (AI) in om gebruikers van Gmail te beschermen: er worden bijna 15 miljard ongewenste berichten per dag geblokkeerd, dat is meer dan 99,9% van de spam, phishing en malware!

Nieuwe beveiligingsmaatregelen, zoals biometrie

In de komende weken wordt er een nieuwe spambescherming in Google Drive uitgerold. Er komt een nieuwe weergave in Drive voor inhoud die automatisch of handmatig geclassificeerd is als spam. Dit is vergelijkbaar met de spammap in Gmail, waardoor je makkelijker ongewenste inhoud kunt controleren en beschermen.
Ook op andere gebieden werkt Google aan veiligheid. Met Google Password Manager kun je veilig je wachtwoord invullen in Chrome en Android. Voor computers die deze functionaliteit ondersteunen, wordt de mogelijkheid toegevoegd om biometrische authenticatie (je vingerafdruk of gezicht) te gebruiken voordat je je opgeslagen wachtwoord invult, kopieert of bewerkt, zonder dat je iedere keer je wachtwoord hoeft in te voeren.
Binnenkort wordt het ook mogelijk een Face ID in te stellen om je privacy te beschermen, zodat als iemand jouw telefoon of computer heeft, hij/zij deze niet kan inzien om toegang te krijgen tot jouw gegevens.
Voor credit card-houders worden virtuele kaartnummers gecreërd. Dit zijn unieke nummers voor online transacties, waardoor echte kaartnummers niet worden gedeeld met verkopers, en betalingsgegevens dus veilig blijven (nu alleen nog beschikbaar voor kaarthouders van Capital One en American Express).

Het allerbelangrijkste...

Maar het allerbelangrijkste, blijf kritisch en wantrouwig ten opzichte van gebruikers die je niet kent, of mensen die je vragen op een dubieuze link te klikken. De menselijke nieuwsgierigheid is immers de zwakste schakel in de keten van veiligheid…

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor