03 februari 2023

Tegenvallende resultaten voor techreuzen

Terug

De grote techbedrijven Apple, Amazon en Alphabet (het moederbedrijf van Google) hebben alle drie teleurstellende jaarcijfers gepresenteerd. Dat werd al wel verwacht na een zwaar jaar voor de techbedrijven, vol leverings- en productieproblemen, tegenvallende advertentieopbrengsten en grote ontslagrondes.


Apple zag de omzet in het laatste kwartaal met ruim 5 procent dalen, en ook Amazon deed het minder goed dan verwacht. De omzet van het laatste bedrijf steeg weliswaar met 9 procent, maar met name door het belang van Amazon in Rivian, maker van elektrische voertuigen, leed het bedrijf een nettoverlies van 2,7 miljard dollar.


Het moederbedrijf van Google, Alphabet is zeer afhankelijk van advertentie-inkomsten en zucht onder de afzwakkende economie. Adverteerders zijn nu minder bereid om geld te steken in advertenties. De winst van Alphabet daalde dan ook met 34 procent, naar 13,6 miljard. Dat is minder dan de 15,3 miljard die werd verwacht. Vorige maand werd Alphabet al gedwongen 12.000 mensen te ontslaan, oftewel 6 procent van het personeelsbestand.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor