20 november 2023

Topman OpenAI plotseling ontslagen

Terug

Afgelopen vrijdag is de medeoprichter en huidige directeur van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, onverwacht door de directie van het bedrijf ontslagen. Naar verluidt vond een deel van het bestuur dat topman Sam Altman te veel vaart wilde maken met het bouwen van software voor kunstmatige intelligentie. Bovendien zou hij niet openhartig geweest zijn in zijn communicatie met het bestuur. Maar het bestuur noemt geen voorbeelden en ook Altman zelf is vaag over zijn vertrek.
Inmiddels is de onrust bij het bedrijf flink toegenomen. Zo is er felle kritiek van investeerders, onder meer van grootaandeelhouder Microsoft, en van medewerkers, en worden er pogingen ondernomen om Altman terug te halen. Altman was het gezicht van OpenAI en wordt gezien als een van de gangmakers in de revolutie van kunstmatige intelligentie.

Nieuw bedrijf in AI?

Altman zou nu overwegen een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie te starten, en daarbij meerdere belangrijke medewerkers van OpenAI mee te nemen.
De timing zorgt ook voor onrust onder medewerkers en beleggers: OpenAI zou naar de beurs gaan, met een verwachte waarde van zo'n 86 miljard dollar. Het gedwongen vertrek van Altman zou de waarde van de bedrijf wel eens flink kunnen laten dalen, en Microsoft, met 49 procent van de aandelen is hier niet blij mee.
Daarnaast maakte OpenAI ook bekend dat een andere medeoprichter stopt als voorzitter van de raad van bestuur. Hij blijft wel actief binnen de onderneming.
Altman richtte OpenAI in 2015 op met onder anderen Elon Musk en Amazon. Het bedrijf lanceerde vorig jaar ChatGPT, hetgeen leidde tot een enorme groei van de interesse in, en de ontwikkeling van AI.

Frankrijk

De Franse minister van digitale zaken heeft al gezegd dat Sam Altman en zijn team welkom zijn in Frankrijk als ze dat willen. Vorige week heeft de Franse president Macron ook al aangegeven dat generatieve AI een enorm potentieel heeft en dat Frankrijk volgend jaar een conferentie over AI in Parijs plant. Hij wil ervoor zorgen dat AI-algoritmen niet alleen met Engelstalige inhoud worden gevoed. In dit licht moet ook de oprichting van Kyutai worden gezien, een AI-onderzoekslaboratorium zonder winstoogmerk dat is opgericht door een Franse techmiljardair en voormalig Google CEO Eric Schmidt.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor