01 juni 2023

Upgrade van Google Search Console

Terug

Google heeft een upgrade van Search Console uitgerold, waarmee je nu ook inzicht kunt krijgen in properties die niet verbonden zijn aan een account in Google Analytics.
Google Search Console is een gratis webdienst waarmee webmasters onder andere de indexeringsstatus, de positie en de zichtbaarheid van websites in Google kunnen bijhouden en optimaliseren. Door de prestaties van je website te meten, krijg je inzicht in wat jouw doelgroep belangrijk vindt, hoe ze jouw content vinden en of die content daadwerkelijk in de zoekresultaten verschijnt. Zo bevat de dienst hulpmiddelen waarmee webmasters onder meer:

  • De crawlsnelheid kunnen controleren en de statistieken kunnen bekijken over wanneer de bot van Google een bepaalde site bezoekt.
  • Een lijst van interne en externe pagina's kunnen zien die naar de website linken.
  • Een lijst bekijken met links van pagina’s die de bot van Google moeilijk kon crawlen, inclusief de foutmelding die de bot kreeg bij het openen van de betreffende URL's.
  • Kunnen zien op welke zoekopdrachten en zoekwoorden de website gevonden is, en het totale aantal klikken, het totale aantal vertoningen en de gemiddelde klikfrequenties.

De nieuwe upgrade biedt deze mogelijkheden nu ook voor websites die niet zijn gekoppeld aan een Google Analytics-property. Ook zijn er nieuwe overzichten, zoals een overzicht van de populairste zoekopdrachten waarop je site gezocht wordt, en een nieuw rapport 'Growing content', dat de veranderingen in het aantal vertoningen en klikken laat zien voor een specifieke periode. Rapporten die belangrijke inzichten kunnen bieden om te begrijpen hoe de zoekmachine van Google omgaat met jouw website en hoe je jouw website kunt verbeteren.

Google Search Console instellen voor je website

Je kunt dus voortaan een Search Console-property koppelen aan een property in een andere Google-service, zoals een Android Play Store-app, een Play Console-ontwikkelaarsaccount, of een Google Ads-account. Het enige nadeel is dat wanneer je een koppeling verwijdert, de geschiedenis ervan verloren gaat.
Om met Google Search Console te beginnen, ga je naar de hoofdpagina en klik je op de knop [Nu starten]. Daarna log je in op het Google-account dat je wilt koppelen aan het Search Console-account van uw site. Als dit de eerste keer is dat je Search Console gebruikt, moet je opgeven welk propertytype je wilt maken: een domeinproperty of een URL-prefixproperty: een uitgebreid overzicht van de prestaties van de gehele site, inclusief alle URL's in alle subdomeinen, of een overzicht van alleen de URL's met een opgegeven voorvoegsel. Uiteraard is verificatie een belangrijk onderdeel van het installatieproces.

Op de hoofdpagina vind je ook een aantal online-trainingen die je helpen wegwijs te raken in Google Search Console. Maar het beste kun je gewoon alle beschikbare rapporten en overzichten doorlopen om te kijken welke rapportages jij het beste kunt gebruiken om je digitale strategie te onderbouwen.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor