15 januari 2023

Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten van Google?

Terug

Economische onzekerheid

In 2022 zagen de big tech-bedrijven zich geconfronteerd met stijgende kosten en dalende inkomsten, omdat adverteerders en consumenten de hand op de knip hielden. Meta, Twitter, Snapchat en Microsoft hebben het afgelopen jaar als gevolg daarvan al duizenden medewerkers moeten ontslaan. Google lijkt vooralsnog de dans te ontspringen, maar gaat dit jaar hevige concurrentie krijgen van ChatGPT, de app die direct een uitgebreid antwoord geeft op vragen, waar Google alleen verwijzingen geeft naar pagina’s waarop de gebruiker zelf het antwoord kan vinden. Intern is al code rood afgekondigd, maar we weten dat Google zelf al ver gevorderd is met Kunstmatige Intelligentie (AI), maar deze nog niet betrouwbaar genoeg acht.
Dit jaar zal blijken of ChatGPT inderdaad de Google-killer gaat worden of dat Google het juiste antwoord paraat zal hebben in de vorm van een eigen tool die AI toepast bij het beantwoorden van zoekvragen.

Strengere regulering

In toenemende mate krijgen big tech-bedrijven te maken met waakhonden die meer toezicht en strictere regulering eisen. Zo zijn het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderzoeken gestart naar de app stores van Google en Apple om te kijken of zij hun eigen producten niet promoten boven die van anderen.
Ook fusies en overnames worden steeds kritischer bekeken; in het begin van 2023 valt er een beslissing over de overname van Activision Blizzard door Microsoft.
Een laatste bedreiging is de onvrede van ontwikkelaars over de vergoeding die app stores vragen voor het opnemen van een app. Zij worden aangevoerd door Elon Musk, niet de minste dus.
Kortom, het nieuwe jaar biedt volop uitdagingen voor Google. Op deze website zullen wij de ontwikkelingen op de voet volgen.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor