29 augustus 2023

Wordt Google Analytics verboden?

Terug

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) doet onderzoek naar het gegevensgebruik van Google Analytics. De privacytoezichthouder waarschuwt al sinds begin 2022 dat het gebruik van Analytics (het website-analyseprogramma van Google) mogelijk wordt verboden in Nederland.
Google Analytics draagt de gegevens over naar Amerikaanse servers. De Amerikaanse toezichtwetten vereisen dat Amerikaanse providers zoals Google of Facebook persoonlijke gegevens verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten. Deze overdracht is in strijd met de AVG en wordt daarom door de verschillende landen als illegaal beschouwd.
Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Denemarken hebben al (delen van) Google Analytics verboden. Het Deense bureau voor gegevensbescherming oordeelde dat het gebruik van Google Analytics illegaal was na controle van de instellingen en de voorwaarden waarop de tool wordt aangeboden.

Nog niet gepubliceerd

Het onderzoek is inmiddels wel afgerond, maar het is nog onduidelijk wanneer het openbaar gemaakt wordt. Volgens de AP bevindt het onderzoek zich nog in de ‘handhavingsfase’ waarin alles wordt nagelopen en beoordeeld of er overtredingen zijn geconstateerd en of deze inmiddels zijn beëindigd. Daarna wordt pas bepaald of, en welke sancties er worden opgelegd. Maar een verbod op Google Analytics is op basis van de uitkomsten van het onderzoek niet uitgesloten.
Mogelijk dat de Autoriteit Persoonsgegevens wacht op de afronding van een nieuw dataverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten; dit verdrag zou de uitkomst van het onderzoek immers kunnen beïnvloeden.
Als je nu al een alternatief voor Google Analytics zoekt, moet je dus op zoek gaan naar een provider van digital analytics die in de EU is gevestigd en die de gegevens niet naar Amerikaanse servers overbrengt. Een voorbeeld hiervan is Piwik PRO, een AVG- en privacy-compatibel platform dat in Polen gevestigd is.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor