05 april 2023

Beperking voor Google Drive

Terug

Google Drive is handig om bestanden in de cloud op te slaan, maar het blijkt nu dat Google heeft geprobeerd een limiet in te stellen voor het totale aantal bestanden dat je op je Drive kunt opslaan. Inmiddels is deze beperking weer teruggedraaid.
De limiet is bij toeval ontdekt door een gebruiker, maar werd snel weer teruggedraaid, ondanks dat maar een klein aantal gebruikers er last van had. Google gaat nu alternatieven onderzoeken en zegt dat het voortaan wijzigingen aan gebruikers zal aankondigen voordat ze worden geïmplementeerd.

Waar gaat het om?

Sommige Google Drive-gebruikers hebben onlangs bericht gekregen dat Google Drive geen nieuwe bestanden accepteert voordat er bestaande bestanden zijn verwijderd. Dit gold voor zowel gratis accounts als voor accounts met een abonnement op Google Workspace en Google One.
De ingestelde bestandsbeperking betrof een maximaal aantal bestanden van vijf miljoen, ongeacht de grootte van de bestanden. Dit aantal is inclusief de bestanden in de prullenbak (die elke 30 dagen automatisch wordt geleegd). Een gebruiker die 7 miljoen bestanden had opgeslagen, zegt dat hij opeens geen toegang meer had tot zijn account, en zijn bestanden alleen kon openen in de ‘alleen-lezen’-modus.
Google heeft de beperking op het aantal bestanden ingevoerd zonder aankondiging vooraf. Wel is er al een beperking voor het aantal bestanden dat kan worden gedeeld via Google Drive, namelijk 400.000, maar er is nooit een limiet voor opslag geweest. In reactie op de protesten, heeft Google de limiet dus weer opgeheven.
Om dit aantal even in perspectief te zetten:

  • 5 miljoen bestanden van 4 kb per stuk nemen 20 GB aan opslagruimte in beslag. Als je opslagruimte op Google Drive via Google Workspace huurt, krijg je 100 GB opslagruimte voor 2 dollar per maand,
  • als je 5 miljoen bestanden wilt bekijken, en 3 seconden per bestand bezig bent om deze te openen en te bekijken, ben je alleen al bijna een half jaar dag en nacht bezig…
image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor