28 februari 2023

Nederland fel tegen Google-taks

Terug

Europese telecom- en internetproviders willen dat tech- en streamingbedrijven als Google en Netflix een vergoeding gaan betalen voor het internetverkeer dat zij genereren. Dit zou gaan betekenen dat abonnees hoogstwaarschijnlijk meer moeten gaan betalen voor de films die zij bekijken. Nederland is daarom fel tegen de plannen.
Het internetverkeer is de afgelopen jaren fors toegenomen. Om deze groei aan te kunnen, moeten internetproviders investeringen doen in hun netwerk. Zij vinden het oneerlijk dat zij de kosten moeten betalen voor het dataverkeer dat tech- en streamingbedrijven veroorzaken. Belangenclub ETNO wil daarom dat techbedrijven zoals Google gaan bijdragen aan de investeringskosten, en is erin geslaagd het onderwerp op de agenda van de Europese Commissie te krijgen. Deze kijkt nu of een vergoeding nodig is.
Nederland is erg bezorgd over de plannen. Het vreest dat de consument met extra kosten opgezadeld wordt en dat dit niet leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van het internet.

Netneutraliteit

Bovendien moeten internetproviders in Europa neutraal zijn. Dat betekent dat ze geen internetdiensten mogen voortrekken, achterstellen of blokkeren. Als tech- en streamingbedrijven moeten gaan betalen voor het hun internetverkeer, zou dit kunnen betekenen dat internetproviders diensten wel gaan achterstellen of blokkeren als een techbedrijf niet wil betalen.
Verder vindt Nederland dat een taks economisch geen efficiënt middel is, omdat de kosten uiteindelijk toch doorberekend worden naar de consument. En ten slotte blijkt uit onderzoek dat bedrijven extra inkomsten zelden gebruiken om daadwerkelijk te investeren.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor