17 maart 2023

AI maakt go-spelers creatiever

Terug

Tussen alle doemscenario’s over AI (kunstmatige intelligentie) is er nu ook een lichtpuntje. Een nieuwe studie laat zien dat mensen slimmer en creatiever worden als zij het tegen AI moeten opnemen, althans, als het om het bordspel go gaat. De successen van het computerprogramma AlphaGo van Google blijken menselijke go-spelers aan te zetten tot betere prestaties.
De onderzoekers analyseerden voor hun studie 5,8 miljoen zetten die tussen 1950 en 2021 in go-spelen voorkwamen. Na 2016, toen AlphaGo ook de beste menselijke spelers begon te verslaan, ging de kwaliteit van de menselijke zetten duidelijk omhoog.
Voor een deel ging dat om zetten en strategieën die de spelers hadden afgekeken van AlphaGo, maar ze introduceerden ook steeds vaker nieuwe, innovatieve zetten die nog niet eerder voorkwamen in het go-spel en van een gemiddeld hoog niveau waren.

Geldt dit ook voor andere situaties, maakt AI de mens creatiever?

In poker heeft het in ieder geval geleid tot de introductie van nieuwe strategieën, zoals de zogeheten overbet (als een speler een inzet doet die groter is dan de bestaande pot). Maar of dit ook geldt voor bijvoorbeeld ChatGPT, de tekstgenerator, is minder duidelijk. Hoe goed een tekst is, of hoe mooi een afbeelding is, is subjectief. Het is lastig te bepalen op wat voor manier zulke programma's menselijke besluiten beïnvloeden, en het is daarom lastiger te voorspellen en te onderzoeken. Daarom gaan de onderzoekers de komende tijd eerst onderzoeken of ze hetzelfde effect ook vinden bij andere bordspelen.
Dit onderzoek laat in ieder geval zien dat ‘de mens’ niet geheel weerloos is tegenover AI, maar zich daaraan aanpast, en creatieve oplossingen weet te verzinnen. En dat is in ieder geval iets waarmee we ons nog kunnen (blijven) onderscheiden van AI...

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor