Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Google gaat
Met de komst van generatieve artificiële intelligentie (Gen AI) en de uitrol naar zoekmachines zoals Google en Bing, zullen de zoekmachines voorgoed veranderen. Wanneer iemand naar een opblaasbaar zwembad op zoek is, krijgt diegene straks gewoon nog een website te zien. Is diegene naar meer informatie op zoek, zoals hoeveel liter water er gemiddeld in een opblaasbaar zwembad gaat, dan krijgt hij/zij de informatie zonder naar een site te hoeven navigeren. Die vraag kan vervolgens overgaan in een gesprek, om tot meer details te komen.

Google heeft vorige week AI Overview gelanceerd in de States en een aantal andere landen (waaronder Kenia!). De gebruikers in deze landen kunnen zich dus al onderdompelen in de ‘nieuwe SERP’. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen wij de update aan het einde van dit jaar.
Volgens een werkgroep van The Atlantic, zullen AI-geïntegreerde SERP’s zoekopdrachten voor veel tevredenheid zorgen bij gebruikers. 75% van de gebruikers is namelijk blij met de antwoorden, ten opzichte van de 35% van nu bij de normale SERP. Dit zal ervoor zorgen dat kliks afnemen bij informatieve websites en dat website-eigenaren verkeer verliezen dat ze normaal maandelijks binnenkrijgen. En wij - als upMention - moeten onszelf, maar vooral onze klanten, voorbereiden op deze veranderingen. Zorg dat je klaar bent voor de toekomst!
Waarom gaat dit de gebruiker verder helpen?
Bij reguliere zoekopdrachten is er meestal nog veel ruimte voor verbetering. Bij het zoeken naar specifieke antwoorden, vragen, producten of diensten wordt niet altijd rekening gehouden met de intentie, een situatie of voorkeur. Conversationele zoekopdrachten zullen dit veranderen. Als conversatiegerichte zoekopdrachten specifieker zijn, kunnen zoekmachines nauwkeuriger de beste zoekresultaten tonen. Omdat generatieve AI wel rekening houdt met intentie, situaties en voorkeuren. Mede doordat de informatie gemakkelijker wordt opgenomen in de zoekopdracht door de gebruiker.
Zijn conversational search en gesproken zoekopdrachten hetzelfde?
Conversational search klinkt misschien als hetzelfde als voice search, maar dit is niet helemaal het geval. Met voice search kunnen mensen vragen inspreken, bijvoorbeeld wanneer ze een app-interface op hun iPhone om informatie vragen, maar antwoorden krijgen in tekstvorm (of zelfs gesproken, maar niet op een manier die op een gesprek lijkt). Conversational search is precies dat: een gemakkelijk aanvoelende dialoog waarin vervolgvragen kunnen worden beantwoord. Met de komst van ‘conversatie zoeken’ is het zoeken op trefwoorden of het optimaliseren ervan niet langer de grootste speler. Althans, dat wordt gezegd.
Hoe kunnen we hiervoor optimaliseren? We moeten beginnen met het implementeren van conversatie zoekachtige termen/zinnen. Maar gaandeweg mogen we niet vergeten te blijven optimaliseren voor tekst gerelateerde zoekwoorden.
“De conclusie: uiteindelijk is het minder waarschijnlijk dat men online platforms bezoeken die uitsluitend afhankelijk zijn van zoekmechanismen op basis van zoekwoorden. Organisaties die afhankelijk zijn van het normale Google Search moeten langzaam maar zeker (deels) over naar conversatie zoekfunctionaliteit. Door dit op te nemen voldoe je beter aan de behoeften van je gebruikers.”
Hoe ziet conversational search er ongeveer uit?
Als je voorheen naar ‘Mercedes-auto-onderdelen’ zocht, maar het resultaat was teleurstellend, bleef je doorzoeken naar bijvoorbeeld ‘Autokoplampen Mercedes’. Google kon niet begrijpen dat deze twee zoekopdrachten verband hielden. Eigenlijk had je voor jouw auto – een Mercedes - koplampen nodig, maar je was niet specifiek genoeg.
Tegenwoordig kan Google deze zoekopdrachten koppelen aan elkaar en je relevante Mercedes-auto-onderdelen tonen, ook al ben je er een beetje vaag over. Zie deze link als voorbeeld. Je voert daadwerkelijk een gesprek met Google of tot op zekere hoogte Bing, Ecosia of andere zoekplatforms. Let op, Google is geavanceerd vergeleken met de alternatieven. Dit is ook één van de reden waarom we ‘reguliere SEO’ niet mogen negeren.
Hoe kan je voor conversational search optimaliseren?
1. Ga in op de intentie door uitgebreid uitleg te geven, voorbeelden te verduidelijken en door verschillende antwoorden te implementeren om verschillende gebruikers aan te spreken.
A. Je doel moet zijn om de inhoud af te stemmen op een zo groot mogelijk aantal gebruikers. Om dit te doen, moet je voorspellen welk soort vragen mensen (jou) kunnen stellen. Voordat je inhoud of zelfs maar een schets maakt, moet je rekening houden met het volgende:
i. Wat weet de gemiddelde lezer over het onderwerp?
ii. Welke invloed heeft het onderwerp op iemands dagelijks leven?
iii. Waar en wanneer zoeken mensen naar deze informatie?
iv. Hoe zal iemand handelen met de informatie die je presenteert?
v. Zal de structuur van de stukken tekst hen alle informatie geven die ze nodig hebben?
B. Als je over deze vragen nadenkt, kun je in de juiste headspace komen om je in te leven in je potentiële lezer en de basis voor je content te leggen.
2. Bekijk Search Console en in sommige gevallen GA4 om te zien hoe de gebruikers Google gebruiken voor hun zoekopdrachten. Je kan ook gebruik maken van Google Engine auto complete, hiermee wordt je zoekopdracht voorspellend ingevuld voordat je deze volledig uittypt. Dit komt omdat andere gebruikers dat voorbeeld vaak hebben gebruikt. Nog een aantal andere alternatieve zijn: Google Trends, zoekforums zoals Reddit en Quora, handmatig door de SERP gaan en vooral zoeken naar vragen als – “hoe”, “wat”, “waarom”.
3. Maak geoptimaliseerde pagina's voor antwoorden op specifieke vragen.
A. Maak speciale pagina's die volledige, gedetailleerde antwoorden op elke vraag bieden. Zorg ervoor dat ze:
i. Aansluiten op de vraag;
ii. Duidelijk zijn gestructureerd rond de vraag;
iii. Geef een volledig – in detail - antwoord;
iv. Gebruik gesprekstaal en de juiste toon;
v. Voeg gerelateerde vragen toe die mensen ook kunnen stellen.
B. Goed geoptimaliseerde, gedetailleerde antwoordpagina's zijn essentieel voor het rangschikken van zoekopdrachten in natuurlijke taal.
C. Bijvoorbeeld; Expedia heeft gedetailleerde pagina's voor vragen als: Wat is de beste tijd om een vlucht te boeken? De inhoud geeft direct antwoord op de vraag in detail voor verschillende reistypes. Hierdoor kunnen ze op positie 1 staan voor die conversatievraag, vóór grotere reissites.
4. Beperk jargon of academisch taalgebruik, schrijf inhoud alsof je de lezer aanspreekt, varieer je toon op basis van het onderwerp van formeel naar informeel, maar wordt niet te informeel. Houd het professioneel, gebruik niet te veel gimmicks en verlies de objectiviteit niet uit het oog. Maak gebruik van voorbeelden als je iets uitgebreid uitlegt.
5. Het structureren van teksten was voor ons SEO-specialisten al iets van belang, nu wordt het van ‘levensbelang’. Mensen, maar ook zoekmachines houden ervan om inhoud te doorzoeken. Ze willen niet alles lezen om het antwoord op hun vraag te vinden. Blijf gebruik maken van H-tags en gestructureerde data. Is iemand op zoek bij een vacature wat hij/zij dagelijks zal uitvoeren, maar kan hij/zij het niet snel vinden? Dan haakt diegene af. Ziet de bezoeker een H2-subtitel met: ‘Jouw dagelijkse taken bij ….’, dan zal de bezoeker dat stuk tekst uitgebreid lezen en mogelijk converteren.
6. Conversationeel zoeken zal geleidelijk een ding worden, normale search zal niet (meteen) of volledig verdwijnen. Zoek een balans tussen normale search en conversational search. Conversationele zoekteksten zijn doorgaans langer, meer gemoedelijk en meestal geformuleerd als vragen. Daarom kunnen veelgestelde vragen weer belangrijk worden, ook al worden de rich results voor FAQ’s nu alleen toegepast op gezondheidszorg- en overheidsinstellingen. Wanneer je de grens tussen tekst- en spraakoptimalisatie probeert te bewandelen, streef dan naar het volgende:
A. Een paar zorgvuldig gekozen, volledige gespreksvragen waarin ook long-tail-zoekwoorden zijn verwerkt;
B. Tekst die bij het lezen natuurlijk klinkt;
C. Af en toe hoogtepuntenlijsten en duidelijke sectie-indeling, zoals hierboven vermeld, voor het snel doorbladeren en leveren van hapklare informatie.
7. Naarmate conversational search steeds belangrijker wordt, zullen gebruikers ook naar meer lokale resultaten zoeken. Dit maakt lokale SEO steeds belangrijker. Negeer het gebruik van een Google Bedrijfsprofiel, gestructureerde gegevens van lokale bedrijven niet en personaliseer de CTA via verschillende (beschikbare) tools.
Wat we mogelijk kunnen verwachten
KPI’s zouden voor ons marketeers moeten veranderen:
Rankings, gemiddelde posities, CTR en focus op hoofd-zoekwoorden zullen naar verwachting in de loop van de tijd afnemen. In plaats daarvan zullen featured of rich snippets steeds belangrijker worden, omdat deze hoogstwaarschijnlijk de beste bron voor de vraag zullen tonen, geleverd door Generative AI Search. Hoe we dit precies kunnen opvangen, is voor nu nog gissen. Maar wij zitten erbovenop!
Holistische zoekmarketing
Wanneer Google (of andere zoekmachines) door AI gegenereerde resultaten (AI SERP) gaan weergeven, zullen deze bestaan uit een combinatie van zowel betaalde als organische resultaten. De bron van de informatie zal dus niet zo goed meer van elkaar te onderscheiden zijn. Performance Max maakt bijvoorbeeld al campagnes op basis van bestaande informatie.
Google Bedrijfsprofiel en lokale optimalisatie
Met gesproken zoekopdrachten of conversatiezoekopdrachten kunnen we een toename van lokaal gerelateerde zoekopdrachten verwachten. Mensen vragen misschien om: de dichtstbijzijnde kledingwinkel die kinderkleding van merk X verkoopt. Door je GBP op de juiste manier te optimaliseren en tegelijkertijd mogelijke zoekintenties te bedienen, wordt de kans om in de lokale resultaten op te duiken aanzienlijk groter. Om nog meer tegemoet te komen aan de lokale resultaten, kun je de zoekmachine voorzien van locatie specifieke trefwoorden/zinnen of locatie specifieke schemamarkeringen zoals ‘organisatie’.
Veelgestelde vragen zijn terug, maar om verschillende redenen
Vroeger plaatsten we veelgestelde vragen om rich snippets weer te geven in de vorm van ‘recent gestelde vragen’ of ‘FAQ’ in de zoekresultaten van zoekmachines. Vorig jaar werd echter aangekondigd dat Google deze resultaten alleen zal tonen voor bedrijven die zich in de gezondheidszorg of overheidsinstellingen bevinden. Maar deze keer moet je je concentreren op veelgestelde vragen, omdat dit je de perfecte gelegenheid biedt om in aanmerking te komen voor conversational search. Mensen stellen vragen en jij geeft perfecte antwoorden in de FAQ-sectie van jouw website.
Onze conclusie?
Gebruikers blijven met vragen zitten, jij als website-eigenaar hebt antwoorden en Google blijft de meest relevante antwoorden bovenaan tonen. Zorg er dus voor dat jij degene bent met de beste content! Informatie komt namelijk ergens vandaag! En niet bij Google zelf.

De juiste snaar
Als er veel geluid wordt gemaakt, gaat het er niet om de boel te overstemmen, maar om de juiste snaar te raken. Dat is waar wij voor staan. Een verhaal wat via slimme online marketing resoneert bij de juiste mensen.
In contact