juli 2021

Google Optimalisatie vs Bing Optimalisatie: 4 verschillen

Terug
google optimalisatie

Wij kennen het geheim van Google, maar we hebben het graag eens over het geheim van Microsoft, oftewel: Bing. Natuurlijk nog steeds in het licht van techreus Google. Dus: Google optimalisatie versus Bing optimalisatie. Wat zijn de verschillen tussen Bing en Google SEO en waarom zou je er überhaupt over nadenken?

Het gebruik van Bing

Als je de verschillende onderzoeken combineert, blijkt dat 95-98% van de internetgebruikers in Nederland gebruik maakt van Google en de rest gebruikt Bing, op de voet gevolgd door Altavista, Yahoo! en DuckDuckGo. Kortom: alles wat geen Google is, is verwaarloosbaar. Of toch niet?
Wij adviseren je om naast je Google zoekmachine optimalisatie toch ook over Bing na te denken als je organisatie aan de volgende randvoorwaarden voldoet: je hebt een extreem grote doelgroep (dus zelfs in Bing wordt er nog behoorlijk gezocht), je hebt een onbereikbaar hoge competitie (in Bing kan je wellicht wel scoren) óf je hebt alles uit je website optimalisatie Google resultaten gehaald wat er te halen valt (maar dat duurt wel even).

Verschil 1: Bing is niet zo slim

Waar je er bij zoekmachine optimalisatie vanuit kunt gaan dat Google de intentie van de zoektermen in de content op je website vrij nauwkeurig weet te interpreteren met kunstmatige intelligentie, blijkt het dat je in Bing beter gaat scoren als je simpelweg de precieze zoekterm in je website pagina met content gebruikt. Gebruik dus duidelijke, exacte trefwoorden, want Bing is niet zo slim. Google SEO laat je wat meer vrijheid.

Verschil 2: Meta keywords voor Google zoekmachine optimalisatie

Wellicht kun je een lach niet onderdrukken als je dit leest, want dan denk je terug aan de tijd dat ook Google meta keywords nog serieus nam. Toen propte je bij de website optimalisatie Google elke website vol met deze meta keywords, maar die waren verder niet zichtbaar voor je bezoeker (alleen voor de zoekmachine). Deze meta keywords worden door Bing gewoon nog steeds aanbevolen in de richtlijnen voor webmasters! Als je dit als onderdeel van je Google zoekmachine optimalisatie opneemt, merkt Google dit en krijg je een penalty.

Verschil 3: Impact van sociale media

De richtlijnen voor webmasters van Bing zijn heel duidelijk: Bing vindt sociale media belangrijker dan Google. Het worden zelfs 'positieve signalen met impact' genoemd. Een website met veel aanbevelingen op sociale media heeft dus een betere positie in Bing. Dus zorg bij Bing optimalisatie voor likes, shares, aanbevelingen, etc. Hoe meer, hoe beter. Bij Google optimalisatie zijn links vanaf andere websites een belangrijkere graadmeter voor de autoriteit van de website. Bij Google SEO moet je dan ook veel meer aandacht geven aan linkbuilding.

Verschil 4: Impact van links

Zowel bij Google zoekmachine optimalisatie, als bij Bing optimalisatie zijn backlinks van belang. Echter, bij Google zoekmachine optimalisatie kijkt de bekende PageRank technologie naar de links naar jouw website en de links terug naar de website die naar jou linkt. Aan de hand hiervan bepaalt Google of je van belang bent, terwijl Bing bij links vanaf andere websites meer kijkt naar domeinleeftijd en of de organisatie erachter betrouwbaar is. Backlinks vanaf de websites van universiteiten, overheid en nieuwswebsites zijn in Bing dus van meer waarde. In Google SEO gaat het veel meer om de content en autoriteit van de website. Google kijkt breder dan alleen naar de organisatie en de ouderdom van de website.

En dan nog dit

Bing wordt - in tegenstelling tot in Nederland - behoorlijk gebruikt in de Verenigde Staten. 6,5% van de Amerikanen geeft aan Bing te gebruiken vs. 89% dat als zoekmachine Google opgeeft (peildatum: mei 2023). Denk er dus wel aan bij je internationale zoekmachine optimalisatie dat je je ook op Bing kunt/moet richten naast je Google online marketing.
Bovendien was Bing de eerste zoekmachine die AI (kunstmatige intelligentie) integreerde in de antwoorden, in de vorm van ChatGPT. In plaats van links naar websites kreeg je direct een volledig antwoord op je vraag. Inmiddels gebruikt ook de zoekmachine van Google AI, geïntegreerd met de advertenties die het verdienmodel van Google vormen. De ‘strijd’ tussen de beide zoekmachines heeft zich sindsdien weer wat gestabiliseerd, waarbij Google zijn dominantie behouden heeft. Het aandeel van Google in de zoekmachines ligt nog steeds boven de 90%, dus Google zoekmachine optimalisatie blijft lonend voor ieder soort bedrijf.
Voor Nederland blijft Google online marketing dus voorlopig nog noodzakelijk als je je op zoekmachines richt. Kortom: wij vinden dat je tijdens website optimalisatie Google, Bing niet kan negeren.

FAQ

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor