Wij gebruiken cookies voor marketingdoeleinden en profilering.
Niet meer afhankelijk van online vacaturebanken
Vacaturebanken zijn - naast LinkedIn en het eigen netwerk - veelal bepalend om nieuw personeel te vinden. En de grap is dat juist die vacaturebanken voor >65% hun bezoekers uit Google halen. En daar ligt dus een enorme kans voor HR: zorg dat kandidaten jouw website vinden in Google, nog vóórdat ze de vacaturebank vinden. Het grote voordeel daarvan is dat je niet meer tussen een lijst met concurrerende bedrijven staat met vergelijkbare functies. Je wordt als een losstaande optie in de overweging van de kandidaat meegenomen.

Drie type kandidaten
We zien bij onze klanten dat we drie type kandidaten weten te bereiken via Google.
- De eerste kandidaat in Google is natuurlijk de direct werkzoekende. Zoektermen rondom vacatures, werken, banen en dergelijke worden volop gebruikt in Google.
- Als tweede is er een al wat minder voor de hand liggende kandidaat: de latente werkzoekende. Die vraagt aan Google wat de salarissen in de branche doen, welke (inhoudelijke) werkzaamheden bij een functie horen en dergelijke.
- De derde is speciaal voor bedrijven waar de arbeidsmarkt écht op zijn gat ligt: werkzoekenden die een opleiding willen gaan doen en bijvoorbeeld een werken-leren traject willen volgen.
Hoger scoren dan de vacaturebanken
Waar de vacaturebanken zich richten op alle branches en vacatures, ben jij als werkgever of werving- en selectiebureau waarschijnlijk veel specifieker. En dus zul je op deelgebieden in Google kunnen winnen van de grote jongens, zonder dat je net zo groot hoeft te zijn. Google zal al snel in de gaten krijgen dat mensen bij jou heel direct de juiste informatie aantreffen. En dat is zo gek nog niet: je bent gewoon een zeer passend resultaat.
6 concrete manieren
Wij kennen het geheim van Google, maar maken daar - zoals je wellicht al in de gaten hebt - geen geheim van. Dus maken we het concreet voor je:
1. Bovenaan in de 'normale' resultaten
Allereerst zorg je dat je kandidaten je vinden via de normale, niet-gesponsorde resultaten van Google. Hiermee bereik je latente kandidaten en direct werkzoekenden, maar ook de personen die via een opleidingstraject aan de slag willen gaan.
2. Toon (lokale) advertertenties
Daarnaast kun je advertenties tonen in Google. Neem daarbij ook zeker adverteren in BING mee. Met adverteren kun je je eenvoudig richten op de directe omgeving waar je nieuwe mensen zoekt. Ook hiermee bereik je alledrie de doelgroepen zoals hierboven beschreven.
3. Update je Google Bedrijfsprofiel
Dan hebben we nog de zichtbaarheid bij je huidige relaties. Dat regel je via het Google Bedrijfsprofiel. Hier plaats je updates, zodat iedereen die op je bedrijfsnaam zoekt de vacatures te zien krijgt en wellicht kennen ze iemand met interesse. Of ze zijn zelf een match. Dit is dus een manier om vacatures kenbaar te maken in je eerstegraads netwerk.
4. Regel de Google For Jobs indexatie
Ook Google For Jobs is een kans. Met name lokaal scoor je daarmee vrij vlot zodra iemand jouw vacature zoekt in Google. Hiervoor maak je de vacatures op via de structured data voor een JobPosting. Let op: zorg voor een salarisindicatie, want dat is een belangrijke factor.
5. Scoor in Google Nieuws
Door PR in te zetten ben je met de openstaande functies zichtbaar in Google Nieuws. Dit is een extra manier om aandacht te genereren. Regelmatig scoren deze artikelen prominent boven de normale resultaten en het kan ook opgepikt worden door (online) vakmedia. Je bereikt de aandacht door creatief te denken rondom de manier van solliciteren, arbeidsvoorwaarden, et cetera.
En dan nog een zesde uitsmijter
In het geval je ook de vacaturebank meer voor je wilt laten werken, nog een uitsmijter: we kunnen vacatures binnen de grote vacaturebanken zo optimaliseren, dat de pagina met de vacature zelf bovenaan in Google scoort, in plaats van de overzichtspagina waar ook al je concurrenten te vinden zijn. Dit met een combinatie van optimalisatie van de tekst en interne + externe links naar de vacature.
Je bent aan zet
Per casus zijn er veel manieren te bedenken om te zorgen dat je werving & selectie op een hoger plan getild wordt via Google. Eén ding weten we namelijk zeker: je volgende kandidaat zoekt in Google. De vraag is alleen: op welke manier wordt Google gebruikt? We vinden het als team van upMention dan ook leuk om eens een brainstorm met je te doen!

De juiste snaar
Als er veel geluid wordt gemaakt, gaat het er niet om de boel te overstemmen, maar om de juiste snaar te raken. Dat is waar wij voor staan. Een verhaal wat via slimme online marketing resoneert bij de juiste mensen.
In contact