21 april 2023

Verzonnen AI-interview leidt tot rechtszaak

Terug

De familie van oud-Formule 1-coureur Michael Schumacher stapt naar de rechter. Het Duitse roddelblad Die Aktuelle publiceerde dit weekend het zogenaamd eerste interview met Schumacher sinds zijn zware ski-ongeluk, maar vermeldde er niet duidelijk bij dat het hele gesprek verzonnen was door een AI-tool (kunstmatige intelligentie).
Het roddelblad kondigde het ‘interview’ groots aan op de voorpagina: "Michael Schumacher: het eerste interview". Alleen onderaan het interview stond in kleine letters vermeld dat het interview gegenereerd was met behulp van kunstmatige intelligentie.
Schumacher, zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1, liep in 2013 hersenletsel op bij een ski-ongeval. Hij werd een half jaar in coma gehouden, en begon daarna thuis aan zijn herstel te werken. Sindsdien is er nauwelijks nieuws naar buiten gebracht over zijn toestand.
In het nep-interview zegt Schumacher onder andere dat hij de carrières van zijn kinderen - zijn zoon rijdt ook in de Formule 1 en zijn dochter is professioneel paardrijdster - op de voet volgt. "Mijn leven is volledig veranderd sinds het ongeluk", zo zegt hij in het nep-interview.

Eerdere uitglijers

Het is niet de eerste keer dat het Duitse roddelblad in opspraak komt voor het publiceren van nepnieuws over Schumacher. In 2014 stond er een foto van Schumacher op de voorpagina met het onderschrift: Hij zit in de zon!, hiermee suggererend dat de coureur aan de beterende hand was, maar de foto dateerde van voor het ski-ongeluk.
Hoewel Schumacher een mythische status heeft in Duitsland, lukt het de familie meestal wel om informatie over zijn gezondheid beperkt te houden tot een kleine kring. Dat leidde al eerder tot publicaties in de roddelbladen en tot rechtzaken. Het roddelblad Bunte schreef bijvoorbeeld in 2015 over het 'kerstwonder' dat Schumacher weer kon lopen. Het blad moest uiteindelijk een boete betalen.
In Duitsland speelt op dit moment ook een discussie over de omgang met kunstmatige intelligentie. De publicatie van dit verzonnen artikel, dat alleen bedoeld lijkt om de verkoop van het blad te stimuleren, zal de reputatie en mogelijke acceptatie van AI dan ook geen goed doen.

image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor image decor